Now Reading:
Akcija “Gradovi i općine – prijatelji djece” pokrenuta u Zaprešiću
Full Article 3 minutes read

Akcija “Gradovi i općine – prijatelji djece” pokrenuta u Zaprešiću

Grad Zaprešić pokrenuo je inicijativu za uključenje u Akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece” i 16. travnja održana je konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora Grada Zaprešića za provođenje ove akcije.

Odluku o tome donio je gradonačelnik 29. ožujka. Akciju vodi Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Gradonačelnik Željko Turk tom je prigodom izjavio da je Grad Zaprešić prijatelj djece od svog osnutka.
-Kontinuirano podupire programe, projekte i aktivnosti namijenjene djeci i mladima. Za sustav odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima i školama Grad izdvaja više od 80 milijuna kuna, što čini oko 40% ukupnih proračunskih sredstava. U navedeni iznos nisu uračunata sredstva za uređenje dječjih igrališta i drugih javnih površina namijenjenih djeci te potpore programima ustanova i udruga koje se bave kulturom, sportom i drugim područjima života djece u lokalnoj zajednici – rekao je Turk.

Zamjenik gradonačelnika Alan Labus, ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora rekao je da Grad aktivno i učinkovito radi na unaprjeđenju standarda djece i mladih u Zaprešiću, što je izvrstan temelj za uključenje u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Akcija predstavlja novi iskorak u promicanju kvalitete života djece, potičući suradnju djece i odraslih te institucija u lokalnoj zajednici u stvaranju Grada “po mjeri djeteta”.

Na sjednici su akciju predstavile glavna tajnica Naše djece Snježana Krpes i programska koordinatorica Karolina Grgić.

Provedbom Akcije motiviraju se djeca i odrasli te potiče cijela lokalna zajednica da potpunije ostvaruje prava i potrebe djece priznate u Konvenciji UN-a o pravima djeteta te kontinuirano brine o sigurnom i poticajnom okruženju za djecu. Program obuhvaća 123 zadatka podijeljena na ukupno 10 programskih područja vezanih uz život djece u lokalnoj zajednici, a to su izrada godišnjih programa i planova za ostvarivanje Akcije, „Dječji proračun“ – namjenska novčana sredstva u gradu za zaštitu i odgoj djece, podrška i potpora udrugama koje imaju programe za djecu te uključivanje djece u donošenje odluka koje se na njih odnose,  dijete u zdravom i sigurnom gradu, zdravlje djece, odgoj i obrazovanje djece, socijalna skrb za djecu, kultura i sport djece i za djecu, slobodno vrijeme i rekreacija djece, podrška i pomoć roditeljima/skrbnicima u odgoju i skrbi djece. Za dobivanje počasnog naziva “Grad – prijatelj djece” potrebno je ostvariti najmanje 80% programa Akcije.

Članovi Odbora Stručnošću pokrivaju svih 10 programskih područja. Uz predsjednika Alana Labusa članovi su Gordana Anna Hübl, ravnateljica DV Maslačak, Danijela Adžijević,  ravnateljica OŠ Antuna Augustinčića, Miroslav Miljković, pedagog u SŠ Ban Josip Jelačić, Tatjana Vrdoljak, voditeljica Gradske knjižnice Ante Kovačića, Ana Matijević – članica izvršnog odbora Zajednice športskih udruga Grada Zaprešića, Krešimir Hojsak, voditelj Odjela za djecu i mlade u Centru za socijalnu skrb Zaprešića, Klaudija Devčić Majerić, voditeljica Udruge CeZaM Zaprešić, Tvrtko Pervan, rukovoditelj Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Dubravka Petrović, službenica za prevenciju Policijske postaje Zaprešić i Italina Benčević, predstavnica Udruge Roda.

www.sjever.hr
17.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.