Now Reading:
Domu za žrtve nasilja “Novi početak” 11,7 milijuna kuna! Kolar: Naša je obveza da žrtvama nasilja omogućimo novi početak!
Full Article 5 minutes read

Domu za žrtve nasilja “Novi početak” 11,7 milijuna kuna! Kolar: Naša je obveza da žrtvama nasilja omogućimo novi početak!

Nasilje u obitelji je zasigurno jedan od najtežih oblika zadiranja u psihički i fizički integritet svakog čovjeka. Prvenstveno jer u obitelji od koje očekujemo sigurnost, ne očekujemo nasilje. Žrtvama u takvim odnosima nedostaje snaga, ohrabrenje, savjet i pomoć, a većinom osjećaju strah i sram. Krapinsko-zagorska županije pokazuje senzibilnost i ukazuje na nultu stopu tolerancije čemu je dokaz dom za žrtve obiteljskog nasilja, sigurna kuća „Novi početak“ koji je sa svojim radom počeo 7. prosinca prošle godine.

Zamjenica župana Jasna Petek, na današnjoj konferenciji za novinare s javnošću je podijelila vijest kako je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo odluku o financiranju projekta dom za žrtve nasilja u obitelji „Novi početak” u iznosu od 11 626 000 kuna.

– Mi smo od 2021. godine imali uslugu SOS telefona, savjetovanja, psihološke i pravne pomoći, međutim svih tih godina nametala se potreba za osiguravanjem smještaja za žrtve nasilja u obitelji. Od prošle godine imamo sigurnu kuću na području Krapinsko-zagorske županije za osam korisnika i korisnica, no za jedan kvalitetan, hitan smještaj žrtva potrebno je osigurati i veće kapacitete i drugačiji prostor. Uvjet za ovaj projekt kao i za prijavu na natječaj bila je kupnja nekretnine ili nekretnina u dugotrajnom najmu, pa je KZŽ prošle godine kupila nekretninu u iznosu od 430 tisuća kuna. Prilikom prijave na natječaj s nama su bili partneri dom za žrtve nasilja u obitelji „Novi početak” i „Centar za socijalnu skrb Krapina”, a velika podrška stizala je od strane doma za djecu i odrasle žrtve nasilja „Duga Zagreb” i od CESI-a iz Zagreba. Bezrezervnu podršku u pripremi projekta dala je naša ZARA na čemu im zahvaljujem – prezentirala je Petek.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, minimalan iznos koji se mogao aplicirati kroz projekt je 3 milijuna kuna, a maksimalan 11 700 000 kuna. Krapinsko-zagorska županija ostvarila je nešto nižu potporu od maksimalnog iznosa. Projekt se financira u sto postotnom iznosu od Europskog socijalnog fonda.

Ciljevi ovog projekta su rekonstrukcija i adaptacija prostora kojim će se osigurati smještaj za nešto veći broj korisnika i korisnica, njih dvanaest do petnaest. Aktivnosti koje su vezane za sustav podrške, savjetovanja i pomoći u dijelu dok su korisnici u kući, ali i u periodu kada oni napuštaju sigurno kuću što ne znači da im pomoć više nije potrebna.

Jačanje kapaciteta stručnjaka, brojne edukacije i okrugli stolovi u vidu vodiča, dokumentarne emisije, video uradci neke su od aktivnosti koja će KZŽ djelovati na svijest i informiranje šire javnosti da je nasilje, a pogotovo obiteljsko, nulta kategorija u zajednici.

– Kada govorimo o obiteljskom nasilju bitno je da osvijestimo da imamo društvenu odgovornost jer se nasilje događa u našem susjedstvu, obitelji, našim prijateljima, ali je važno da se ono prijavljuje i mora se prijavljivati! Žrtve obiteljskog nasilja imaju mjesto gdje se hitno mogu skloniti i gdje mogu dobiti psihološku, pravnu i savjetodavnu pomoć i imaju šansu za novi početak – na kraju je poručila Petek.

Pročelnica za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug istaknula je kako se paralelno s pripremom projekta kretalo s uspostavom privremenog skloništa za žrtve nasilja u obitelji.

– Krapinsko-zagorska županija u tu je svrhu osnovala ustanovu dom za žrtve nasilja u obitelji „Novi početak“. Kapacitet je bio popunjen točno tri mjeseca nakon početka rada. Kapacitet ovog privremenog smještaja je osam korisnika. Smještaju se djeca i odrasli, žene, ali i muškarci. Smještaj se realizira na temelju preporuke Centra za socijalnu skrb ili u hitnoj intervenciji na temelju zahtjeva policija. Smještaj je od 6 mjeseci do godinu dana i on je u potpunosti besplatan. Sve vezano za uspostavu privremenog smještaja financirala je Krapinsko-zagorska županija s 400 000 kuna, a u ovom trenutku u potpunosti financira i rad doma – rekla je Gregurović Šanjug.

Poruka: Žrtve nasilja u obitelji, koje razmišljaju o ideji da prekinu taj začarani krug i iz njega izađu, obratite se svom najbližem Centru za socijalnu skrb ili direktno Domu za žrtve nasilja. Broj telefona je 521-001 ili web www.novipocetak.kzz.hr ili e-pošta novi.pocetak@kzz.hr.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je kako je ovo jedan od velikih dana za sve u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Projekt „Novi početak” nije običan projekt. Nije tu bitno samo to što smo iz Europskog socijalnog fonda ponovo izvukli 11,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, to je puno više. Krapinsko-zagorska županija je županija s nultom stopom tolerancije prema bilo kojoj vrsti i obliku nasilja pa tako i obiteljskog, a naša je obveza kao društva da stvorimo uvjete za smještaj onih koji trpe nasilje u obitelji i kojima je potrebno da se sklone iz takve sredine nemoguće za život. Naša je obveza da im svima omogućimo novi početak, posebice ženama koje su, nažalost, u ogromnoj većini žrtve nasilja i njihovoj djeci – rekao je Kolar.

Zahvalio je svojoj zamjenici Jasni Petek te pročelnici Martini Gregurević Šanjug i njezinom timu u Upravom odjelu, kao i zamjenici ravnateljice ZARA-e, Heleni Matuši i njenom timu.

-Ponovo su pokazali da je izrada projekata koji su vrlo zahtjevni, a koji su vezani uz povlačenje sredstava iz Europskih fondova, za nas postala svakodnevica i da nema projekta na koji se ne možemo postaviti i kojeg ne možemo realizirati. Za ovaj projekt imamo idejno rješenje, gdje smo morali napraviti i troškovnik, a sad kad smo dobili odluku, krećemo u izradu projektne dokumentacije, izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje javnog natječaja – najavio je Kolar.

mčaržavec/www.sjever.hr
13.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.