Now Reading:
ŠTO JE OVO?! Jutjuber sije seksizam: Moraš znati da si slabiji spol, moraš muškarcu uvijek govoriti da je u pravu!
Full Article 3 minutes read

ŠTO JE OVO?! Jutjuber sije seksizam: Moraš znati da si slabiji spol, moraš muškarcu uvijek govoriti da je u pravu!

Administratorice grupe “Seksizam naš svagdašnji” na Facebook-u su napisale post uz pripadajuću fotografiju, koji prenosimo u cjelosti.

“Dvije stvari su u ovom slučaju zabrinjavajuće: Ovo je jutjuber s velikim brojem followera, a samim time i utjecajem, posebice na mlade ljude, a i isti mladi ljudi kojima vodimo radionice o nasilju također gotovo uvijek propituju krivnju žrtve.

Što možemo učiniti? Da, možemo prijaviti kanale preko kojih ova osoba komunicira i time mu smanjiti utjecaj. Možemo ga i upitati bi li isto razmišljao kad bi njega silovala žena radi njegovih polugolih fotografija, a zatim ga možemo pitati bi li on bio kriv da ga siluje muškarac, recimo radi dijeljenja ovakvih mišljenja ili jer se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme? Ali, ono važnije, sjednimo danas s barem jednom osobom i objasnimo joj kako žrtva nije i ne može biti kriva. Nitko ne želi biti silovan, nitko ne izaziva silovanje. Silovanje se mora prestati izjednačavati sa seksom u glavama mladih i odraslih osoba.

Mladim muškarcima ne bi smjelo biti smiješno kad ih se pita bi li oni bili krivi da ih žena siluje te njihov komentar redovito ne bi smio biti “super, ja bih odmah pristao da me žena siluje”. PRISTANAK je ključna riječ. Ukoliko obje strane nisu jasno i glasno dale svoj pristanak, radi se o silovanju. Ako je žena u nesvijesti jer se napila, ne može dati pristanak. Ako se od straha smrznula, nije dala pristanak. Ako je pristala na seksualni odnos, ali se usred čina predomislila, pristanak u tom trenu prestaje. Ako je u braku i ne želi seks, to je silovanje. Ako je u braku i šuti i ne bori se jer su joj djeca u drugoj prostoriji, to je silovanje. Ako se smijulji jer joj je neugodno i ne zna kako reagirati dok muškarac navaljuje na nju, nije dala pristanak. Svatko na nasilje reagira drukčije. Na tebi je odgovornost da pristanak tražiš.

Ovaj jutjuber ovime nije samo jasno objavio kako je mizogin i nasilan, već je implicirao da su muškarci nerazumne životinje koje se ne mogu obuzdati kad vide ženu. Pa da ga pitamo još jedno pitanje – misli li i kako su djevojčice od 4 godine ili bake od 84 krive i jesu li i one izazivale silovanje? I podsjetimo se, silovanje nije izraz neobuzdive seksualne želje koja se javlja u prisustvu privlačne ili razodjevene žene, kao što jutjuber implicira, jer bi tad, npr., imali izbezumljene muškarce na plažama. Silovanje je IZRAZ MOĆI NAD DRUGOM OSOBOM i polaganje prava na tijelo druge osobe. I poruka za pravosuđe – za ovo ste i vi krivi.

FOTO: Seksizam naš svagdašnji

www.sjever.hr/Facebook/Seksizam naš svagdašnji
09.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.