Now Reading:
Za područnu školu u Putkovcu čeka se novi nalaz statičara, Kolar: Očekujemo crvenu naljepnicu
Full Article 3 minutes read

Za područnu školu u Putkovcu čeka se novi nalaz statičara, Kolar: Očekujemo crvenu naljepnicu

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar posjetio je oštećenu područnu školu u Putkovcu stradalu u potresu krajem prošle godine. U obilasku mu se pridružio ravnatelj područne škole Putkovec Krešimir Kralj.

-Nakon potresa područna škola u Putkovcu prema nalazima statičara nije bila sigurna za održavanje nastave. Stoga je 20 učenika iz te škole prebačeno u matičnu školu u Đurmancu u dva kombinirana razredna odjela. Za njih je organiziran prijevoz i oni su normalno nastavili školovanje u školi u Đurmancu koja sad trenutačno, s obzirom na epidemiološke uvjete, radi u dvije smjene – objasnio je ravnatelj Kralj.

Rekao je kako ne zna je li školu građenu 50-ih godina prošlog stoljeća dokrajčio potres. Kaže kako će to izvidi pokazati, te se nada da će djeca uskoro moći nastaviti sa školovanjem u Putkovcu.

Župan Kolar kazao je kako su oštećenja od potresa puno veća nego što je to oku vidljivo stoga je zatražio dodatno vještačenje statičara koje će biti gotovo za otprilike desetak dana. Drži da naknadni potresi rade dodatno štetu i da je moguće da škola, nakon novih procjena, vjerojatno dobije i crvenu naljepnicu.

-Treba vidjeti da li se više isplati ići obnavljati, u konstruktivno i sveukupnu obnovu, ili jednostavno srušiti i napraviti novu školu. Za novu školsku godinu imamo šestero učenika koji bi trebali krenuti, u novi, prvi razred – rekao je Kolar.

Župan je istakao kako je petrinjski potres u obrazovnim institucijama nanio veću štetu od onog u Zagrebu.

-Ovdje imamo 12,5 milijuna kuna štete s time da za razliku kod prvog potresa imamo štete u svih 9 srednjih škola i imamo čak u 21 osnovnih škola i 18 područnih škola. Idejni troškovnik za novu školu se praktički kreće na razini od 5,5 milijuna kuna. Tako da ćemo konačnu odluku donijeti do kraja mjeseca, kada dobijemo dodatni nalaz statičara – izjavio je Kolar te dodao kako su spremni i za jednu i drugu varijantu. To je već iskomunicirano s Ministarstvom obrazovanja i znanosti koje surađuje sa Svjetskom bankom preko koje bi se trebala namiriti sredstva za sanaciju ovih obrazovnih objekata.

Dio sredstava će osim Svjetske banke pokušati osigurati i iz Fonda solidarnosti, objašnjava Kolar i napominje:

-Mi imamo svu dokumentaciju spremnu da možemo odmah povući sredstva za onih 2 milijuna kuna koje smo utrošili za potres od 22. ožujka. Imamo gotov elaborat rušenja za školu u Lazu i imamo troškovnike za sve ove škole za sanaciju štete koje smo radili i koje još trebamo raditi. Napominjem da smo za ovaj potres od 29. prosinca iz našeg proračuna već ponovno potrošili skoro 2,5 milijuna kuna za saniranje šteta, kako bi djeca mogla normalno pohađati nastavu – istaknuo je župan te napomenuo kako su Putkovec i Laz jedine dvije škole koje su toliko stradale u potresu da se u njima nastava više nije mogla odvijati.

Unutarnji dio škole uređen je u Krapinskim Toplicama gdje su djeca krenula u školu, a iduće srijede, najavljuje Kolar, završit će se s kompletnom obnovom škole, a do kraja mjeseca isto očekuje i u Kumrovcu.

ab/www.sjever.hr
8.4.2021.

Input your search keywords and press Enter.