Now Reading:
Obnovljen i Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama za 3,9 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Obnovljen i Dom zdravlja u Varaždinskim Toplicama za 3,9 milijuna kuna

U Varaždinskim Toplicama u četvrtak je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije, ispostava Varaždinske Toplice“,

Projekt energetske obnove sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin naglasio je da je vrijednost projekta 3,9 milijuna kuna.

– Prije četiri godine Župan Čačić je rekao da je potencijal Varaždinskih Toplica puno veći i da nadilazi ne samo ono što trenutno postoji nego nadilazi višestruko ono o čemu se u tom trenutku i razgovaralo. Taj potencijal se krenuo iskorištavati i ja ovaj put neću govoriti o 260 milijuna vrijednih projekata koji su završeni ili u tijeku jer su povezani isključivo sa Specijalnom bolnicom. Upozorit ću da postoji niz projekata koji zbog svoje vrijednosti nekako prijete da prolaze ispod radara i koji uopće ne dobivaju svoj medijski prostor. Jedan od ovih projekata je sigurno ovaj ukupne vrijednosti ne malih 3,9 milijuna kuna. To nisu mali novci i nikako ne zaslužuju da prođu ispod radara samo zbog činjenice da predstavljaju samo 1 % ukupnih investicija koje trenutno Varaždinska županija provodi na ovom području. Bespovratno 1,6 milijuna kuna, to je veliki novac, Fond za sufinanciranje provedbe još dodatnih 1,3 milijuna kuna, tako da je zapravo komponenta koju je Dom zdravlja morao dati na raspolaganju 966.000 kuna – rekao je Vugrin.

Ravnatelj Doma zdravlja Podbojec iznio je podatke o rezultatima projekta energestke obnove zgrade u Varaždinskim Toplicama.

– Dobit ćemo u konačnici smanjenje potrošnje primarne energije i to za 66 %, toplinske energije za 69 %, energetski razred prelazi iz G u D. To je zahvaljujući izgradnji fotonaponske elektrane na krovu snage 30 KW i toplinskom izolacijom krova, rekonstrukcijom sustava grijanja i hlađenja, zamjenom vanjske stolarije i izgradnjom toplinske ovojnice. Emisija CO2 smanjena je za 68 %. Ovdje se nalazi 7 ordinacija, od toga 3 obiteljske, 3 dentalne i jedna pedijatrijska. Isporučena im je putem drugog projekta i određena oprema u vrijednosti od 300 tisuća kuna – kazao je Podbojec.

U Varaždinskim Toplicama je bila i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain.

– Nema dva tjedna da smo slični takav objekt, završen, obišli u Novom Marofu. Po podacima koje sam izvadila iz Fonda samo na Varaždinskoj županiji je 11 objekata koji su u sustavu zdravstva, a sa strane Fonda sufinancirani u energetskoj obnovi. Ukupno za objekte koji su završeni ili su u raznim fazama izgradnje u Varaždinskoj županiji su investicije 324 milijuna kuna od čega je bespovratnih iz europskih sredstava 137 milijuna kuna. To je podatak koji definitivno svrstava Varaždinsku županiju u najproduktivnije i najbolje županije u Hrvatskoj – naglasila je Košiša Čičin-Šain.

Na završnoj konferenciji energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Varaždinskim Toplicama bila je i gradonačelnica Dragica Ratković.

n.kalajdzija/sjever.hr 08.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.