Now Reading:
Evo kada se očekuje vrhunac 3. vala u Hrvatskoj, a kada i poboljšanje situacije
Full Article 3 minutes read

Evo kada se očekuje vrhunac 3. vala u Hrvatskoj, a kada i poboljšanje situacije

Prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dao je intervju Večernjem listu te naglasio da smatra da je kod nas došlo do prebrzog popuštanja mjera, a s tim i prevelikog opuštanja ljudi u uvjetima kada je još velika većina osjetljiva na virus i kada su prisutne zaraznije varijante (npr. britanska).

-Trenutačno je možda cijepljeno oko 10 posto stanovništva, od kojeg je većina cijepljena jednom dozom, i to većinom nedavno. Ako k tome dodamo da je u kontaktu s virusom do sada bilo oko 25 posto stanovništva, moja je procjena da trenutno imamo oko 25- 30 posto imunog stanovništva uzevši u obzir činjenicu da nisu svi koji su cijepljeni još razvili dostatan zaštitni imunitet, ali i da stanovništvo koje je došlo u doticaj s virusom nije u određenom postotku dovoljno zaštićeno od virusa (poglavito dio asimptomatskih bolesnika). Dakle, još je oko 70-75 posto stanovništva osjetljivo na virus. S obzirom na eksponencijalan porast broja oboljelih u posljednja 2-3 tjedna i relativno blage mjere koje su sada na snazi, mislim da ćemo vrhunac ovoga vala tek dosegnuti za tjedan-dva. Kako se bolnički kapaciteti brzo popunjavaju, bojim se da ćemo biti prisiljeni poduzeti restriktivnije mjere od sadašnjih kako bismo obuzdali epidemiju i rasteretili zdravstveni sustav. U ovom su trenutku epidemiološke mjere najvažnije u obuzdavanju ovoga vala epidemije, a treba imati na umu da im treba tjedan-dva da počnu djelovati – kazao je Polić za Večernji list.

U Hrvatskoj slaba procijepljenost

Profesor smatra da nam cijepljenje neće previše pomoći u obuzdavanju ovoga vala jer smo s masovnijim cijepljenjem počeli tek ovoga tjedna, a trebaju barem 2-3 tjedna da se pokaže djelotvornost.
-No, uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera, ponajprije osnovnih i intenzivno cijepljenje, mislim da bi se situacija mogla smiriti do polovice svibnja ili lipnja. No, i dalje ćemo morati biti vrlo oprezni. Ljeto će do određene mjere smanjiti pojavnost simptoma bolesti (infektivna doza, boravak na otvorenom i sl.), no neće ga i zaustaviti, kao što to vidimo na primjeru brojnih zemalja koje se nalaze u toplijim zonama. Važno je intenzivno nastaviti s cijepljenjem kako bi što prije što veća populacija bila procijepljena i zaštićena od teških posljedica COVID-19. Naivno je misliti da ćemo tijekom ljeta “moći dozirati” infekciju virusom i tako steći imunitet – misli prof. Polić.

Ovdje možete pročitati cijeli članak.

www.sjever.hr/vecernji.hr

08.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.