Now Reading:
ALARMANTNO STANJE! Dugovi prema veledrogerijama dosežu vrhove, Općoj bolnici Zabok obustavljena ispostava lijekova!
Full Article 3 minutes read

ALARMANTNO STANJE! Dugovi prema veledrogerijama dosežu vrhove, Općoj bolnici Zabok obustavljena ispostava lijekova!

bolnica zabok

Goruća tema unatrag nekoliko dana o obustavi ispostave lijekova od strane veledrogerija prema bolnicama i ljekarnama ne silazi s naslovnica što je, naravno, razumljivo. Da je stanje ne zahvalno, veoma upitno, a u velikoj količini ne pošteno, ne treba napominjati, no gdje je start ovog hendikepa?!

Za primjer uzimamo tragičan slučaj koji je potresao Hrvatsku prije par dana, čiju pozornost polako preuzima tema o obustavi lijekova, a čiji je defekt u sustavu. Kažu neki „uzimalo se od socijale kako bi se kupovali skupi automobili”. Ova dva slučaja povezuje sustav koji je, a svakim danom je to sve jasnije, pun rupa, ne posložen, kazališno rečeno – bez režije.

Općoj bolnici Zabok ispostava je obustavljena s krajem prošlog, odnosno s prvim danom tekućeg mjeseca. Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Tihomir Vančina kaže kako se dug za lijekove i potrošne materijale popeo na 28 milijuna kuna i da:

– Na dug je utjecao i koronavirus, pogotovo u 11. i 12. mjesecu kada je u bolnici bilo hospitalizirano po 100 pacijenata dnevno. Kroz covid odjel prošlo je više od 900 pacijenata, a troškovi zbog korone porasli su za više od 30 posto.

Lijekova je ostalo za od prilike dva tjedna. Brojka covid pozitivnih pacijenata povećava se, dnevno OB Zabok zaprimi od 5 do 6 pacijenata.

– Mjesečni limit koji HZZO isplaćuje OB Zabok iznosi 9,8 milijuna kuna, dok je prije nekoliko godina iznosio 8,5 milijuna kuna. Razlog povećavanja limita je povećanje plaća, no problem je nastao krajem prošle godine kada je isplata bila upitna. Situacija se po tom pitanju unormalila. Isplaćujemo dobavljače. Što se tiče isplate limita i obaveze prema HZZO-u, oni se podmiruju redovito – objašnjava Vančina.

– Covid pacijenti su oslobođeni od plaćanja dopunskog osiguranja i u tom segmentu ne prihodujemo, tako da smo u najtežim mjesecima u toj grani i najmanje prihodovali, bolnica je bila zatvorena za većinu vanjskih pacijenata. U tom se periodu stvorio manjak prihoda od dopunskog osiguranja u iznosu od 4 milijuna kuna – završio je Vančina u nadi da račun bolnice neće biti blokiran.

Samo za informaciju, trenutni dug bolnica prema veledrogerijama iznosi točno 5,510,879,454.62 kuna. Da pojasnimo, bolnice su stopirale plaćanje, HZZO je stopirao podmirivanje ljekarnama, veledrogerije stopiraju isporuku, dobavljači ne isporučuju veledrogerijama, veledrogerije ostaju bez lijekova. Veledrogerije su, također, prisiljene u rokovima plaćati poreze i doprinose jer ukoliko to ne učine ista da država koja im duguje ogroman iznos koji se povećava, ovršiti će ih. Jasno je vidljivo: Ovaj je sustav ne održiv.

„Unatoč rebalansu državnog proračuna krajem 2020. godine, kada je osigurano dodatnih 670 milijuna kuna, te dodatnim sredstvima u iznosu 2,24 milijarde kuna, dugovi bolnica i ljekarni prema veledrogerijama kontinuirano rastu. Periodično podmirivanje dijela starih potraživanja ne može biti dugoročno rješenje – dodatnim sredstvima samo se sukcesivno i djelomično zatvaraju stari dugovi, dok u međuvremenu sve brže nastaju novi”. (Hrvatska udruga poslodavaca)

Što ćemo? Kako ćemo? Jučerašnji sastanak nije baš urodio plodom, pa će se on, kako to i obično biva, ponoviti. Sustavu je potrebna potpuna promjena i hitna provedba reformi zdravstva kako bi on mogao funkcionirati.

mčaržavec / www.sjever.hr
08.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.