Now Reading:
U Varaždinsku županiju stižu nove, utrostručene doze cjepiva?! Vugrin: Mi ćemo već ovaj tjedan organizirati jedan poseban punkt za cijepljenje!
Full Article 6 minutes read

U Varaždinsku županiju stižu nove, utrostručene doze cjepiva?! Vugrin: Mi ćemo već ovaj tjedan organizirati jedan poseban punkt za cijepljenje!

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je zamjenik župana Robert Vugrin, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije izvijestio o aktualnoj situaciji oko koronavirusa, aktualnom statusu procijepljenosti građana Varaždinske županije te o novostima vezanim uz dolazak cjepiva i organizaciji primjene, a sve nastavno na netom završenu video konferenciju predstavnika Županija i Zavoda za javno zdravstvo s premijerom Plenkovićem, te članovima Nacionalnog stožera.

Vugrin je na početku konferenciju podsjetio na današnje korona stanje u Varaždinskoj županiji:

– Posljednjih 24 sata imamo evidentirano 25 nova slučaja zaraze koronavirusom. Obzirom da je dan prije bilo svega 5 evidentiranih jasno je da se sada i 7-dnevna i 14-dnevna incidencija nešto smanjila. Sedmodnevna na 279 dok je 14-dnevna na 539. Jasno, razlog tome je da su rijetki u subotu uzimali briseve, za Uskrs mislim da nitko uopće nije uzimao briseve, osim bolničkih, i na Uskrsni ponedjeljak je naglasak isto bio na komercijalnom testiranju.

Osvrnuo se i na jučerašnji dan:

– Naš Zavod za javno zdravstvo jučer je imao posebno izazovan dan s obzirom da je unatoč tome da je bilo svega 380 najavljenih za uzimanje briseva došlo preko 1000, dakle 2/3 došlo jučer uopće nenajavljeno. Zabilježen je i popriličan udio osoba koje ne žive u VŽŽ. Čak 1/4 građana odnosno tih evidentiranih briseva su se odnosili na građane koji nisu bili građani VŽŽ. Nevezano za to svi brisevi su bili odrađeni, uzeti i unutar 24 sata obrađeni. Dakle, od tih 1071 uzetih briseva 753 su bili PCR testovi i dodatnih 318 brzih antigenskih testova. Doprinijela je tome sigurno i činjenica da Zavod za javno zdrastvo VŽŽ ima najnižu cijenu PCR testova od 400 kuna i da sve svoje rezultate daje unutar 24 sata i da jasno uključuju besplatan prijevod na strani jezik što je kod većine jučer i bio razlog jer su ljudi uzimali briseve uglavnom zbog odlaska u inozemstvo.

Podsjetimo, na bolničkom liječenju u OB Varaždin na današnji dan je 88 osoba s težom kliničkom slikom od kojih je 58 smješteno na lokaciju u Varaždinu, 30 osoba se nalazi u Klenovniku.

– Nažalost i ova brojka nam kontinuirano raste no na svu sreću ne toliko koliko je ona rasla tijekom studenog prošle godine. Tada smo od sredine listopada do sredine studenog došli sa 10 hospitaliziranih na 180. Dakle, mi sada imamo situaciju da smo sa 40 došli na 88. To nam daje i malo više prostora i puno je lakše za organizirati. No, brojke moramo definitivno reći brojke su velike i trenutno je 11 osoba u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru i u protekla 24 sata nažalost evidentirane 4 osobe koje su bile covid pozitivne su preminule. Gledajući 7-dnevnu incidenciju u usporedbi sa ostalim županijama mi smo na desetom mjestu i imamo trenutno još uvijek nešto bolju situaciju nego što je prosjek RH – rekao je Vugrin.

Prije sat vremena završila je videokonferencija sazvana od predsjednika vlade sa članovima Nacionalnih stožera. Bili su prisutni predstavnici svih županija, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo županijskih. Dobili smo informacije koje količine cjepiva možemo očekivati u ovom mjesecu i zapravo u cijelom ovom kvartalu. VŽŽ bi samo u travnju trebala dobiti više od 18 000 doza cjepiva – izvijestio je Vugrin i osvrnuo se na današnju konferenciju:

– Ako usporedimo da smo u prva 3 mjeseca ukupno dobili 21 tisuću doza cjepiva, onda je jasno da se utrostručila planirana količina cjepiva i jasno da tome treba prilagoditi organizaciju procjepljivanja. Mi smo s krajem prošlog tjedna, uključujući i prvi tjedan travnja dobili ukupno i 23 846 doza cjepiva, 18452 osobe su dobile najmanje 1 dozu, to je 11,1 % naših građana. 4 309 osoba je dobilo 2 doze, dakle 2,6 %. Liječnici obiteljske medicine su do sada dobili i primijenili unutar posljednjih 7 tjedana 13 000 doza cjepiva i tu se lako može izračunati da je to u prosjeku na svakog liječnika obiteljske medicine svega 20 doza cjepiva – rekao je Vugrin i nastavio:

– S obzirom da je za travanj najavljen dolazak oko 5 000 doza cjepiva, mi ćemo već ovaj tjedan organizirati jedan poseban punkt za cijepljenje i to u petak 09. travnja u školskoj sportskoj dvorani gospodarske škole u Varaždinu. Ovdje govorimo i dalje o drugoj fazi procjepljivanja, dakle osoba starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima. Biti će pozvano ukupno 1100 naših građana prema prioritetnim listama liječnika obiteljske medicine i prema jasnom utvrđenom rasporedu.

U petak će prema rasporedu, biti isključivo na raspolaganju cjepivo AstraZenece, a plan je i u narednim tjednima nastaviti s ovakvim kombiniranim pristupom. Dakle, određeni kontigent od 40 do 50 doza ići će u ordinacije liječnika obiteljske medicine. Takozvani „višak” od nekih 1 000 doza, biti će usmjeren prema punktu.

– Htio bih ukazati na jedan detalj, a to je da trenutno imamo 16 tisuća potvrđeno zaraženih, barem jedan do dva puta toliko još sigurno koji nisu evidentirani, a preležali su ovu bolest. Imamo 18 tisuća osoba koje su dobile barem prvu dozu cjepiva. Jasno da ovdje možemo govoriti o tome da je jedna trećina građana Varaždinske županije na ovaj ili onaj način sigurna od nekih težih kliničkih slika… Za usporedbu – još sredinom listopada, pa čak i početkom studenoga ta brojka je bila svega 2 tisuće kumulativno zaraženih i nula cijepljenih. Sada imamo preko 50 tisuća zaštićenih osoba, tada je bilo svega dvije tisuće osoba koje su na neki način bile zaštićene, a jasno da tome možemo pridodati i to da sada nemamo eksponencijalni rast, nego linearni i vjerujem da se takav val kakvom smo svjedočili krajem prošle godine neće ponoviti – rekao je Vugrin i dodao kako će se cijepljenje provoditi po unaprijed određenom rasporedu, uz napomenu i apel da se građani moraju držati postavljenih pravila!

mčaržavec / www.sjever.hr
06.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.