Now Reading:
Ministarstvo zdravstva osiguralo 169 respiratora za hrvatske bolnice – doznajte koliko ih je stiglo u bolnice na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Ministarstvo zdravstva osiguralo 169 respiratora za hrvatske bolnice – doznajte koliko ih je stiglo u bolnice na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske

Prepoznajući izazove epidemiološke situacije, ali i dugoročne potrebe hrvatskog zdravstvenog sustava, Ministarstvo zdravstva, preko zajedničke javne nabave Europske komisije, a vodeći se kriterijima kvalitete i mogućnosti redovnog servisiranja, osiguralo je 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme GE HealthCare.

Riječ je o sofisticiranim uređajima ukupne vrijednosti 38 025 000 kuna koji su raspoređeni u COVID odjelima u 29 hrvatskih bolnica.

Među njima je i Opća bolnica Varaždin koja je dobila osam respiratora nove generacije. Iako se u bolnici nadaju da ih u ovom valu epidemije neće trebati koristiti za covid bolesnike, ravnatelj bolnice, dr. Nenad Kudelić kaže da im ti dodatni respiratori ipak daju određenu sigurnost:

Varaždinska bolnica sada raspolaže s ukupno više od 30 respiratora. S obzirom da se tijekom ove godine planira uređenje Respiracijskog centra na lokaciji Klenovnik, planirano je da se po završetku COVID-19 epidemije svi respiratori koji u tom trenutku neće biti u upotrebi usmjere u Službu za plućne bolesti i TBC Klenovnik, u svrhu osnivanja respiracijskog centra i tako će sva oprema koja je došla u OBV u svakom slučaju biti iskorištena.

U Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji, broj novozaraženih i hospitaliziranih opet raste i teško je predvidjeti što će se događati narednih dana i tjedana, no u OBV su spremni za sve scenarije.

-Čak i ako će treći val biti jednakog intenziteta kao što je bio drugi val, s ovih osam novih respiratora Opća bolnica Varaždin imat će dovoljan broj respiratora – rekao je Kudelić.

Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica, Mato Devčić izvijestio je kako su od 169 respiratora, prije desetak dana dva respiratora stigla i u OB Koprivnicu:

– Svako namjensko opremanje vodi ka stabilizaciji sustava zdravstva. U situacijama kao što smo imali primjerice u prosincu prošle godine, recimo 10. prosinca, koji je bio najteži dan u COVID-19 epidemiji, definitivno nam omogućava da zbrinemo pacijente, odnosno da bolnica u slučaju velikog broja COVID pozitivnih pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju ima rezerve da pacijenti koji nisu COVID pacijenti, budu zbrinuti u našoj bolnici.

U ovom času posjedujemo 23 respiratora. Nama je to dovoljno – rekao je Devčić i nadodao kako ni tog 10. prosinca nisu imali nikakvih problema što se tiče zbrinjavanja u kriznoj situaciji.

Općoj bolnici Zabok ustupljen je jedan respirator tako da bolnica sada posjeduje njih ukupno 19, što je kaže ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina, dovoljno:

– S obzirom na broj respiratora koji imamo i koji se uvećavao tijekom 2020. i 2021. godine, a obzirom na situaciju koja je bila mi smo s 8 respiratora došli na 18, tako da sigurno i ovaj dodatni respirator puno znači. Prije svega imamo sigurnost oko zbrinjavanja COVID pacijenata i pacijenata koji će zahtijevati respiraciju – rekao je Vančina.

Kontaktirali smo i ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, Tomislava Novinščaka kojeg je naš upit o novim respiratorima iznenadio. Kazao je da nije ni čuo za tu odluku Ministarstva, a nakon provjere je i potvrdio da njihova bolnica ovoga tjedna nije dobila ni jedan respirator.

ak / mčaržavec / www.sjever.hr
25.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.