Now Reading:
Plenković s ministrima u varaždinskom Tehnološkom parku: Opremanje ovog parka velik je doprinos stvaranju boljeg poslovnog okruženja na sjeveru Hrvatske
Full Article 4 minutes read

Plenković s ministrima u varaždinskom Tehnološkom parku: Opremanje ovog parka velik je doprinos stvaranju boljeg poslovnog okruženja na sjeveru Hrvatske

U utorak je održana završna konferencija projekta rekonstrukcije i opremanja Tehnološkog parka Varaždin vrijednog 16,5 milijuna kuna sufinanciranog sredstvima EU, a kojoj je prisustvovao i premijer Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Premijer Plenković rekao je da danas podržavaju projekt koji znači poticaj inovacijama i konkurentnosti sjevera Hrvatske.

-Rekonstrukcija i opremanje ovog parka znači veliki doprinos stvaranju boljeg poslovnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća ovdje u Varaždinu i na sjeveru Hrvatske. Ova novoopremljena infrastruktura bit će na raspolaganju za 25 malih i srednjih poduzeća koja posluju duže od 3 godine, za 20 novoosnovanih poduzeća kojima će poslužiti za rast i razvoj i za 4 poduzetničke-potporne institucije. Smatramo da je upravo to fokus održivosti gospodarskoga rasta u Hrvatskoj – rekao je premijer.

Ujedno je kazao da će ministar Fuchs uručiti donaciju Ministarstva znanosti i obrazovanja od 2,5 milijuna kuna za obnovu vile Oršić kao dio projekta unapređenja Sveučilišnog kampusa u Varaždinu.

Ministar Fuchs kazao je da je ovo jedan od prvih i uspješnih tehnoloških parkova.

Morate imati blizu visoko obrazovanje koje može generirati mlade kadrove na pozicijama uspješnih obrazovnih programa koji mogu te svoje ideje, a mladi imaju interesantne, prosperitetne ideje, mogu kroz ovakav oblik tehnološkog parka realizirati. U svijetu se govori da ako uspiju jedan ili dva projekta od tisuću predloženih to se višestruko vraća. Tu je i veza s gospodarstvom, znamo da je sjever Hrvatske sjedište malih i srednjih poduzeća baziranih na novim tehnologijama – rekao je ministar.

Direktor Tehnološkog parka Karlo Kukec istaknuo je da su 97 posto popunjeni te da postoji potreba za dodatnim prostorima.

-Trenutno imamo 4.040 kvadrata prostora za 50 tvrtki s otprilike 250 zaposlenih, ali alumni zajednica Tehnološkog parka broji preko 100 tvrtki. Nije sve u našim rukama, nešto ovisi o državi i o Gradu, ali planovi su za utrostručivanje trenutnih kapaciteta s nekim oblicima JPP-a, ali i natječajima poput ovoga iz kojeg je sufinancirana rekonstrukcija i opremanje – rekao je Kukec.

Gradonačelnik Ivan Čehok kazao je da je najveći benefit ovog parka činjenica da je iz ovog Tehnološkog parka proisteklo 15 drugih tvrtki koje su sebi kupile ili napravile svoje vlastite urede diljem Varaždina.

-Tako da je ovo zapravo jedan multiplikator, jedan inkubator informatičke tehnologije informatičkih radnih mjesta uz naš Fakultet organizacije i informatike i Sveučilište Sjever definitivno pretvara Grad Varaždin u grad gledano postotno najviše u ovom trenutku imamo poduzetnika upravo iz ICT-a – istaknuo je Čehok.

Dekanica FOI-a Nina Begićević Ređep zahvalila je ministru na donaciji.

-Znate da se Fakultet organizacije i informatike već godinama bori s nedostatnim prostornim kapacitetima. Isto tako, javnosti je poznata odluka kojom smo na 30 godina dobili pravo građenja na Vilu Oršić. Ukupno na adaptaciju vile i stavljanje u funkciju treba sigurno nekih 7 milijuna kuna. Osigurali smo dio projektnih sredstava, dio smo osigurali iz vlastitih sredstava FOI-a i naravno ovih 2,5 milijuna kuna odlukom Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja puno će nam pomoći da osposobimo novih šest dvorana za nastavu Fakulteta organizacije i informatike, ali i za istraživačke laboratorije fakulteta – rekla je dekanica FOI-a.

Saborski zastupnik Damir Habijan izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo njegovu inicijativu te inicijativu zastupnika Anđelka Stričaka za dodjelom sredstava od Ministarstva znanosti i obrazovanja za vilu Oršić.

-U naredno vrijeme otvarat ćemo i nove prostore FOI-a, kao danas Tehnološki park. Vjerujem da nas nakon toga očekuje i realizacija projekta sveučilišnog kampusa FOI II. Naša Vlada je prije dvije godine prepoznala i važnost projekta proširenja Tehnološkog parka te u tu svrhu darovala zemljište Gradu Varaždinu, a danas u ovoj novoj poslovnoj zgradi ukupne površine 4040 m2 djeluje pedeset tvrtki s više od 250 zaposlenih. Ostvarenje svih ovih projekata koji utječu na pozicioniranje našeg grada kao obrazovnog centra Republike Hrvatske potvrđuju jaku vertikalu vlasti koju smo ostvarili posljednjih godina. Zaokružujemo ideju o gradu Varaždinu koji živi nove tehnologije i gleda prema budućnosti jer mladi danas u našem gradu imaju mogućnost obrazovati se, a kasnije i zaposliti u jednom od najprofitabilnijih sektora – istaknuo je Habijan.

mfurlan/www.sjever.hr
23.3.2021.

Input your search keywords and press Enter.