Now Reading:
Saborski zastupnici iz Varaždinske županije u Ivancu raspravljali o devastaciji šuma i nužnosti sanacije cesta
Full Article 3 minutes read

Saborski zastupnici iz Varaždinske županije u Ivancu raspravljali o devastaciji šuma i nužnosti sanacije cesta

Na inicijativu gradonačelnika Milorada Batinića u Ivancu je održan sastanak gradskog vodstva Ivanec sa saborskim zastupnicima s područja Varaždinske županije. Zastupnici su na sastanku elaborirali o nekoliko ključnih problemskih tema sa zamolbom gradonačelnika Batinića na njihovo rješavanje na razini Hrvatskoga sabora.

Uz Milorada Batinića sastanku su prisustvovali saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora, Damir Habijan i Siniša Jenkač. O temama kojih su se dotakli Batinić je rekao:

-Prvenstveno tema su bila dva zakona. Jedan o Zaštiti prirode drugi Zakon o šumama. Svjedočimo jednoj negativnoj pojavnosti, a to je nekontrolirano korištenje šumskih resursa off-road vožnjama, vožnjama quadovima, biciklistima kojima se pričinjava ogromna šteta i moja je intencija bila da se ide u izmjene ta dva zakona – prvenstveno u Zakonu o šumama da se zabrani vožnja quadovima i da se taj dio jednako tako ugradi u Zakon o zaštiti prirode.

Dok je drugi prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom da se kroz taj zakon provede jedna razina decentralizacije – da se ona imovina koja nije od strateškog interesa za RH odlučivanje o raspolaganju tom imovinom spusti na županijsku razinu.

Antolić Vupora istaknula je da osobito cijeni poziv gradonačelnika Ivanca, budući da je kao novoizabrana saborska zastupnica SDP-a iz treće izborne jedinice prvi put bila u prilici odazvati se pozivu jednog gradonačelnika:

-Sami smo svjedoci koliko upravljanje državnom imovinom koči razvoj kraja od vrha Ivančice gdje postoji objekt koji godinama nije u funkciji, isto tako u poduzetničkoj zoni koji isto tako može donijeti nova radna mjesta, nove proizvodne djelatnosti koje itekako treba cijeniti i staviti u funkciju, te dodala:

-Desetljeća su prošla kako to nije riješeno. Ne možemo očekivati da će se to desiti preko noći, međutim Županija je ta koja bi trebala imati u nadležnosti imati to funkcionalno rješenje takvih prostora kako bi ta ista bila stavljena u neposrednu upotrebu odmah.

Saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač osvrnuo se na problematiku županijskih i nerazvrstanih cesta:

-Problem je u tome u da recimo Splitsko-dalmatinska županija koja ima veliki broj vozila dobiva daleko veća sredstva od te registracije vozila nego npr. jedna Ličko-senjska županija koja ima velik broj cesta, mali broj stanovnika pa automatski i manji broj vozila. Tako da u slijedećoj izmjeni zakon o cestama svakako se razmišlja o toj nivelaciji da oni koji dobivaju manje da njima će biti nešto pojačani iznosi sufinanciranja sa državne razine od upravo te registracije vozila, te istaknuo:

-Ono što je nama prioritet je da pokušamo elaborirati prema Hrvatskim cestama i Ministarstvu da kao što promišljaju o županijskim cestama u svakom slučaju moraju promišljati o onim nerazvrstanim cestama. Jenkačev stranački kolega Damir Habijan zalaže se zaštitu Ivančice kao Park prirode:

-Predmet mog interesa je zaštita Ivančice, ali isto tako i ovaj problem koji je u zadnje vrijeme doista učestao, a tiče se vožnje motocrosseva, odnosno iznalaženja načina na koji riješiti problem koji je evidentan. S jedne strane je zaštita prirode, ali ono što je u posljednje vrijeme vidljivo, to je zaštita i života, osvrnuo se na smrtni slučaj prije dvije godine i zaključio:

-Da bi sve to skupa riješili, treba mijenjati zakonodavni okvir. Bili su prijedlozi od strane gradonačelnika i mislim da je ovdje svima, bez obzira na stranačku pripadnost, u interesu da se to definitivno riješi radi dobrobiti svih.

ab/www.sjever.hr
22.3.2021.

Input your search keywords and press Enter.