Now Reading:
Marija Sviben + ravne linije + minimalizam = DESMANIA
Full Article 6 minutes read

Marija Sviben + ravne linije + minimalizam = DESMANIA

Marija Sviben, 23 godišnjakinja je koja je od nedavno vlasnica obrta Desmania, obrta za dizajn interijera. Marija nije jutarnji tip, a otvaranje vlastitog obrta nudi joj mogućnog lakšeg funkcioniranja, slaganja rasporeda i organizacije. U njenom su slučaju, banalne stvari iz djetinjstva poput igranja igrice SIMS, kreirale njenu karijeru.

– Sjećam se da sam doma često razmještala jastuke, mijenjala im jastučnice, kombinirala ih sa stolnjacima i razno raznim dekoracijama. Namještaj u mojoj sobi na istom bi mjestu bio možda dva mjeseca, a nakon toga bih sve razmjestila. Drago mi je što sam u vrlo ranoj dobi otkrila što me zanima i kojim bi se zanimanjem voljela baviti. Sukladno tome odabrala sam srednju strukovnu školu i kasnije dobila priliku raditi u firmama koje se bave dizajnom – otkriva nam Marija.

Završila je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koja je bila njen prvi i jedini izbor srednjoškolskog obrazovanja. Taj izbor svoje korijene vuče iz radionica na kojem je sudjelovala kao dijete:

– Moja mama predaje tjelesni u toj školi, pa me vodila na predstave za Sv. Nikolu i Božić u ŠUDIGO, u sklopu kojih su bile i radionice za djecu gdje smo imali priliku raditi s glinom, kolažem, bojama… Sve te slike, skulpture i makete izložene u školi izgledale su zanimljivo, primamljivo i znala sam da hoću baš u tu školu gdje mogu razvijati svoju kreativnost.

Marija je istaknula posebne učitelje ŠUDIGA koji kroz vlastitu kreativnost potiču učenje i proučavanje raznih tehnika, materijala, a i programa za dizajniranje i 3D modeliranje koji su temelj Marijinog posla, a koje je usavršavala putem internetskih tutoriala.

Za Mariju, dizajn je:

– Službena definicija glasi da je dizajn vanjski izgled proizvoda u cijelosti ili dijela proizvoda koji proizlazi iz njegovih obilježja, crta, obrisa, boja, oblika, teksture i/ili materijala samog proizvoda ili njegove ornamentacije. Ja smatram da je dizajn sve, a kreće od same ideje u glavi, kroz proces izrade pa do konačne realizacije.

Kaže kako je za dizajn prije svega potrebno znanje, uz kreativnost koja ne može funkcionirati bez poznavanja materijala i tehničkih svojstva:

– U mojoj grani dizajna klijenti me najčešće unajmljuju jer imaju ideju i viziju prostora, ali ne znaju da li sve može funkcionirati kako su zamislili. Posao dizajnera interijera nije samo ‘bež kauč stavi tamo, crne stolice s drvenim stolom ovdje i bijelu kuhinju tamo u kut’, treba poznavati prostor, osnove građevine, tehnička svojstva namještaja… Dizajn jednog prostora, ali i produkta je velik i zahtjevan posao koji traži puno znanja.

U Marijinom dizajnu prevladavaju ravne linije i minimalizam koji se provlači kroz neutralnu paletu boja koja sadrži crnu, bijelu i bež u kombinaciji s drvom ili kamenom, što izgleda bezvremenski, a i klijenti reagiraju odlično.

– Volim se poigrati i s bojama. Nije mi problem osmisliti interijer u kojem prevladavaju žarke boje, pastelne ili zemljane, kao što mi nije problem dizajnirati prostor u rustikalnom stilu, shabby chick-u, boho-u ili jednostavno kombinirati sve stilove u jednu priču. Klijenti uglavnom znaju što im se sviđa, ali nisu sigurni u kombinacije boja i materijala, raspored prostorija i odabir namještaja. Jedan od mojih zadataka je prikazati njihove želje u 3D realističnim vizualizacijama i kroz nacrte. Klijent ima svoje prijedloge, ja sam tu da ih savjetujem kroz cijeli proces. Ne volim ih nagovarati na nešto što je skroz drugačije od njihove ideje, jer na kraju krajeva oni borave u tom prostoru i njihovo krajnje zadovoljstvo mi je najbitnije.

Marija inspiraciju crpi iz časopisa D&D ili portala kao što su Home Adore, Interior Design Ideas, iz emisije Most extraordinary homes na Netflixu, a tu je i neizostavan Pintrest. Kaže kako joj u glavi često ostanu lijepi detalji iz nekog kafića ili nečijeg doma, pa kada se to sve pomiješa rodi se neka njena nova ideja. Kaže da postoje i dani kada inspiracija jednostavno ne dolazi:

– To se desi rijetko, ali kada se desi ne forsiram dizajnirati, ideje se ne rađaju ”na silu”. Uhvatim se nacrta ili nekog dijela posla koji ne zahtijeva kreativnost. Ili uzmem pauzu taj dan. Odem u teretanu, obavim neke kućanske poslove, popijem kavu s prijateljicom i onda se ideja rodi ni od kuda, na primjer u vožnji autom.

Na pitanje koliko često izlaze noviteti u dizajnu, kaže:

– Konstantno! Živimo u vremenu kad su tehnološke mogućnosti velike. Svako malo izlaze novi programi za arhitekte, dizajnere, projektante… Namještaj postaje višefunkcionalan: jedan blagovaonski stol u trenu može postati polica, sofe imaju razno razne funkcije, tipa izvlačenje samo jednog sjedala. Sajmovi namještaja i dizajna održavaju se svake ”necovid” godine. Novi materijali također su konstanta, dobar primjer za to je fenix koji je antibakterijski, lako se održava i nemoguće ga je uništiti.

– Pratim odlične domaće arhitekte i dizajnere, a s takvima sam imala priliku raditi. U prošloj firmi, tim je bio odličan, svi su imali fenomenalne ideje i vizije, a raditi s njima na projektima bilo je zadovoljstvo. Najdraži mi je ipak Yo dezeen, ukrajinska firma za dizajn i projektiranje. Od njihovih projekta zastaje dah, doslovno. Oni su mi primjer i uzor – kaže Marija i dodaje kako joj je teško izdvojiti neki projekt:

– Svaki projekt me veseli i ima svoju čar. Svi su posebni na svoj način. Možda bih izdvojila urede koje sam radila nedavno, za jednu firmu u Oroslavju. Postojeći namještaj se kombinirao s novim, imala sam slobodne ruke, a klijenti su bili krasni i jako mi lijepo bilo surađivati s njima. Zadovoljna sam s vizualizacijama, projekt se trenutno realizira, a ono što je do sada napravljeno izgleda super.

Industrijski dizajn prepliće se s građevinom, s urbanizmom, slikarstvom…

– Jedna stara kamena kuća u Istri ne može biti tako adaptirana da je kompletan namještaj ultra moderan. Trebala bi zadržati taj starinski ugođaj u kombinaciji s moderniji komadima i povezati se s okolišem. Prazan zid može postati remek djelo s jednom unikatnom i posebnom slikom.

Marija trenutno radi sama, i kaže: to joj je za sada ok, ali obzirom na obujam posla koji postaje sve veći, vjeruje kako će dogodine morati zaposliti svog prvog djelatnika ili djelatnicu. Kaže kako bi voljela prošiti djelatnost kroz kolekcije namještaja i rasvjete Desmania dizajna. Plan joj je i dijeliti svoje znanje kroz edukacije za buduće dizajnere interijera.

Mariju zapratite na profilima: Instagram i Facebook

mčaržavec / www.sjever.hr
21.03.2021.












Input your search keywords and press Enter.