Now Reading:
Zagorski stožer objavio najnovije podatke – Ferek Jambrek: „Brojke rastu i to je ono što nije dobro i što će postati problem”
Full Article 4 minutes read

Zagorski stožer objavio najnovije podatke – Ferek Jambrek: „Brojke rastu i to je ono što nije dobro i što će postati problem”

Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata evidentirano je 37 pozitivnih osoba, s time da 5 osoba ima prebivalište na području Grada Zagreba. Najviše novozaraženih, ukupno 7, je s područja općine Veliko Trgovišće.

U istom se razdoblju oporavila 21 osoba tako da je trenutno na području ove županije 185 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 625 osoba.

U Općoj bolnici Zabok trenutno se nalazi 20 pacijenata, na respiratoru nemamo ni jednog pacijenta, a jedna je osoba u protekla 24 sata preminula.

-U proteklih 7 dana na 100.000 stanovnika je 128 pozitivnih, prošlog petka ta je brojka bila 81, a prije dva tjedna svega 47. Brojke rastu i to je ono što će postati problem i što nije dobro – rekao je načelnik stožera Anđelko Ferek Jambrek i dodao da su u protekla tri tjedna na području KZŽ preminule 4 osobe pozitivne na koronavirus.

-Nakon dva tjedna testiranja, imali smo prije dva tjedna 10 posto, najmanji postotak je bio 4,7 posto pozitivnih u udjelu testiranih, a u proteklom tjednu imamo 14 posto pozitivnih, odnosno imali smo 119 pozitivnih osoba od 830 testiranih – rekao je Ferek Jambrek.

Dr. Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije istaknula je da je s današnjim danom u prvoj fazi procijepljeno 1964 zdravstvenih djelatnika, a u domovima za starije i nemoćne 1664 korisnika, tako da su prvu dozu ukupno primile 3634 osobe.

-Negdje dvije trećine je već primilo i drugu dozu tako da 6021 doza je utrošena. Također se cijepljenje vrši i po ambulantama obiteljske medicine, a što se toga tiče podaci su slijedeći: distribuirano je 7856 doza ambulantama opće medicine i možemo reći da su to osobe koje su primile prvu dozu. Iz tjedna u tjedan očekujemo i nadamo se većem broju cjepiva, međutim i sada je situacija opet slična kao i dosad, 900-tinjak doza očekujemo drugi tjedan od Pfizera. Ako uzmemo u obzir da tu imamo i neke revakcinacije odnosno docijepljenja drugom dozom, to je dosta mali broj cjepiva – kazala je.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar istaknuo je kako su doze za sljedeći tjedan manje u odnosu na protekle tjedne. Kako iščekivanje o povećanim dozama raste, ovo zasigurno nisu dobre vijesti.

-Trenutno KZŽ i sjeverne regije su one koje su najmanje zahvaćene koronom, međutim bilo je i perioda u ovih tjedan dana kada smo s prijateljima iz Varaždina i Međimurja bili na vrhu te ljestvice. To dokazuje kako se trendovi mogu promijeniti ako se ne držimo mjere i ako se previše opustimo – rekao je župan i nastavio:

-S današnjim danom imamo 18 učenika zaraženih, od toga 11 iz osnovnih i 7 iz srednjih škola. Imamo 349 učenika u samoizolaciji, 177 učenika u osnovnim i 172 u srednjim školama. Donio sam odluku da se od sljedećeg tjedna, srednje škole vraćaju na nastavu po modelu B, kombinaciji modela A i C za prve, druge i treće razrede, dok maturanti i završni razredi ostaju na modelu A. Cilj je da za 50 posto smanjimo broj učenika srednjih škola u prometu i te mjere će biti skroz do Uskrsa odnosno do praznika.

Za osnovne škole ostaje nastava po modelu A, a kroz tjedan će se situacija analizirati i donijeti odluke, rekao je župan. Na kraju je apelirao na sve da se pridržavaju mjera jer je Zdravstveni sustav bio pod velikim pritiskom i naglasio kako svako povećanje novooboljelih smanjuje kapacitete ostalih pregleda, operacija..

a.kučić/sjever.hr

19.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.