Now Reading:
Krapina: Otvoren LiDraNo – idealan prostor za prikaz raskoši talenta i kreativnosti!
Full Article 3 minutes read

Krapina: Otvoren LiDraNo – idealan prostor za prikaz raskoši talenta i kreativnosti!

Županijska razina smotre literarnog, dramskog-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo u Krapinsko-zagorskoj županiji otvorena je danas u glazbenom paviljonu u Parku Matice hrvatske u Krapini. Organizatoru LiDraNa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri sudjeluju učenici iz sedam srednjih škola, dvadesetak osnovnih škola i iz Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Iz osnovnih škola ukupno sudjeluje 42 učenika s literarnim radovima pod vodstvom 32 mentora, novinarske radove napisalo je 32 učenika s 8 mentora, a 13 učenika sudjeluje u dramsko – scenskim nastupima pod 11 mentorskih palica. Iz srednjih škola ukupno 16 učenika sudjeluje u kategoriji literarnih radova s 13 mentora, 14 učenika i 7 mentora predstavlja se s novinarskim radovima, a dramsko – scenske nastupe prijavilo je 9 učenika sa 7 mentora.

U izazovnoj godini koja je velike promjene unijela i u školstvo posebno je poticajno i inspirirajuće promatrati trud, kreativnost i entuzijazam učenika i njihovih mentora.

– Ove godine nalazimo se u drugačijoj situaciji. Ograničeni smo na manja okupljanja zbog epidemioloških mjera. Nadam se da će Lidrano 2021. godine, naš prekrasan festival hrvatske riječi, hrvatskog govora i jezika biti jednako važan kao i do sada. U današnje vrijeme tehnike važno je da čuvamo naš jezik, da poštujemo tuđe, a i svoje – kazala je uvodno Matilda Juričev Žigman, ravnateljica OŠ Augusta Cesarca Krapina.

– Jučer sam imao jedan dobar uvod u ovaj današnji susret. Naime učenici OŠ Ljudevit Gaj su imali jedan intervju samom pa su me molili fotografije iz osnovne škole. No, u vrijeme kad sam ja išao u školu nije bilo pametnih telefona nije bilo sličnih uređaja i praktički jedine fotografije koje imam iz osnovne škole su zajedničke fotografije cijelog razreda. Onda sam našao jednu zanimljivu fotografiju kad sam tražio, a to je bila jedna fotografija s Lidrana, s jedne predstave gdje sam bio u dramskoj skupini kad sam glumio u Plavoj boji snijega. Bio sam i kasnije na raznim recitalima, ali moram priznati da je to u meni pobudilo jedno uistinu lijepo sjećanje – rekao je Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine i istaknuo kako su svi na Lidranu pobjednici:

– Možda će nijanse odlučivati tko će biti malo ispred, ali svi koji su se pripremali su već pobjednici stoga koristim priliku da čestitam svim profesorima i mentorima koji su radili sa djecom i svoj djeci koja su došla ovdje. Vi ste već danas pobjednici, čestitam!

– Svake se godine iznova veselim Lidranu, kao smotri koja zaista predstavlja festival talenta i kreativnosti u literarnom, novinarskom te dramsko-scenskom području. Uvijek ima puno prekrasnih i lijepih nastupa na ovoj pozornici. Ove smo godine u malo drugačijem brojčanom sastavu, ali ne manje entuzijastičnom i ne manje kvalitetnom. Svima čestitam što ste se pripremili i trudili jer znam da puno radite tijekom školske godine, a Lidrano je doista mjesto gdje možete pokazati svu raskoš svojeg talenta i kreativnosti – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek i otvorila ovogodišnji županijski Lidrano.

Državna smotra provodit će se u vremenu od 19. do 23. travnja 2021. godine.

mčaržavec / www.sjever.hr
19.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.