Now Reading:
U Zaprešić stigla mobilna 5G mreža
Full Article 2 minutes read

U Zaprešić stigla mobilna 5G mreža

Zaprešić je napravio digitalni iskorak naprijed, u grad je stigla mobilna 5G mreža. HT je pustio u rad 5G mrežu te je tako Zaprešić postao jedan od 24 grada koji su u Hrvatskoj  pokriveni bržim i boljim internetom, bržim odazivom mreže te boljom povezanošću uređaja bez povećanja broja baznih stanice te se istodobno mogu koristiti resursi za 4G i 5G mrežu.

5G nudi teorijski procijenjene brzine do 10 Gb/s, što je 100-njak puta brže nego kod postojećih 4G mreža. Time će na primjer preuzimanje filma biti moguće za nekoliko sekundi. Većina aplikacija će se moći koristiti u oblaku, bez potrebe za njihovim preuzimanjem na pametni telefon, tablet ili računalo.

Uzimajući u obzir zaštitu zdravlja ljudi, 5G tehnologija nije bitno drugačija od ostalih tehnologija koje se već upotrebljavaju u bliskim frekvencijskim pojasevima za mreže pokretnih komunikacija.

Ovime se inicira daljnji razvoj Zaprešića kao pametnog grada budući da će 5G tehnologija omogućiti spajanje velikog broja uređaja te njihovu pouzdanu komunikaciju uz minimalno kašnjenje, otvara se nebrojeno puno novih primjena i mogućnosti od npr. autonomne vožnje, udaljenog nadzora pacijenata i dijagnostike, automatizacije proizvodnje, sigurnijeg i pouzdanijeg video nadzora javnih i poljoprivrednih površina itd.

www.sjever.hr/zapresic.hr 14.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.