Now Reading:
Grad Klanjec je vodeći hrvatski grad po ulaganju u zaštitu okoliša
Full Article 3 minutes read

Grad Klanjec je vodeći hrvatski grad po ulaganju u zaštitu okoliša

Klanjec je čisti i ekološki osviješten grad. U 2019. godini sanirano je odlagalište i izgrađeno je reciklažno dvorište u Medvedovom Jarku vrijedno 12 milijuna kuna.

Realiziran je i projekt “Učimo zeleno”, a projektom “NEWLIGHT – modernizacija energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete” stare su žarulje zamijenjene novim LED lampama. Taj je projekt prvi u RH koji je sufinanciran iz zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke programa ELENA koji za cilj ima pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva. U veljači 2019. u Bruxellesu program je primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge (EESA).

Energetska obnova javnih zgrada rezultat je odlične suradnje s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske. Tak oje rekonstruirana zgrada gradske uprave, gradska dvorana, zgrada matične osnovne škole, ali i područne škole u Lučelnici. Kako bi se smanjila i potrošnja energenata kao jednog od najvažnijih faktora u očuvanju okoliša, Grad je financijski podupirao i energetsku obnovu privatnih kuća.

U Dolu Klanječkom izgrađen je pročistač voda u vrijednosti od 700 tisuća kuna, čiji je inicijator Grad Klanjec.

Zaštićeno područje prirode u Zelenjaku dobilo je produžetak na Cesargradsku goru koja u kategoriji značajni krajobraz spada u zaštićeno područje, a rijeka Sutla dio je ekološke mreže Natura 2000. Grad Klanjec je u 2018. godini bio vodeći hrvatski grad po ulaganju u zaštitu okoliša I tada izdvojio 41,80 posto iz proračuna.

www.sjever.hr 14.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.