Now Reading:
Kreće izgradnja rotora kod Vatrogasnog doma u Krapini i postavljanje uspornika – fokus na sigurnosti svih sudionika u prometu
Full Article 3 minutes read

Kreće izgradnja rotora kod Vatrogasnog doma u Krapini i postavljanje uspornika – fokus na sigurnosti svih sudionika u prometu

U gradu Krapini uskoro kreće još jedan veliki infrastrukturni projekt, izgradnja rotora na Trgu Stjepana Radića kod Vatrogasnog doma, s ciljem povećanja sigurnosti za sve sudionike u prometu.

Novi rotor bit će ukupnog radijusa 14 metara, od čega je širina za prometovanje vozila 9 metara, dok je zeleni otok u sredini radijusa 5 metara. U sklopu radova bit će izmješten i postojeći pješački prijelaz reguliran semaforom, koji će se nalaziti na novoj lokaciji kod izlaza iz samog Šetališta hrvatskog narodnog preporoda i također će biti reguliran semaforom.

„Projektnu dokumentaciju pripremili smo u suradnji s Hrvatskim cestama, a glavna je funkcija kružnog toka usporavanje prometa te povećanje sigurnosti. Početkom veljače sklopljen je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Colas Hrvatska d.d., vrijedan nešto manje od 2,4 milijuna kuna uključujući PDV. Iako je prvotni plan bio da se s izgradnjom rotora krene u ljetnim mjesecima kada je najmanje prometa, s obzirom na jučerašnju prometnu nesreću odlučili smo da ćemo ipak krenuti ranije s radovima“, rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Radovi će osim same izgradnje rotora obuhvaćati i rekonstrukciju pojedinih dijelova podzemnih instalacija poput izmještanja i zaštite plinskih i vodovodnih cijevi te elektroničke komunikacijske infrastrukture, kao i zaštitu podzemne instalacije elektroenergetske mreže.

Neposredno nakon rotora na Trgu Stjepana Radića u smjeru prema Ulici Ljudevita Gaja bit će uređena i četiri nova parkirališna mjesta. U sklopu radova rekonstruirat će se i postojeća javna rasvjeta te će se postaviti novi stupovi s energetski učinkovitim LED rasvjetnim tijelima.

S ciljem osiguravanja dodatne sigurnosti u prometu, u travnju će krenuti i radovi na postavljanju uspornika prometa vrijedni 208.000 kuna.

„„Ležeći policajci“ neće biti montažni, već će biti izvedeni od asfaltnog sloja, a lokacije na kojima će biti su u Ulici hrvatskih branitelja na pješačkom prijelazu prema željezničkoj stanici, tako da će pješački prijelaz biti na samom ležećem policajcu. Uspornik će biti i u Podgori kod područne škole, a plan je da se napravi kad se završe radovi na uređenju Športskog centra jer je sada tamo puno mehanizacije. Osim toga, uspornici će se raditi i u Ulici Antuna Mihanovića, odnosno u južnoj zoni u Krapini, u Ulici kardinala Stepinca, u Ulici Ljudevita Gaja, zatim u Magistratskoj i Ulici Matije Gupca“, pojasnio je gradonačelnik.

Gregurović je naglasio da su postavljene i dvije kamere kod Osnovne škole Augusta Cesarca u Mihaljekovom Jarku za sigurnost prometa.

„Apeliram na sve sudionike u prometu da poštuju ograničenja brzine i prometne znakove, ako ne zbog sebe, onda zbog drugih, posebice naših najmlađih. Također, s obzirom na to da će doći do zatvaranja prometa prilikom izvođenja radova na najavljenim projektima, građani se mole za strpljenje i razumijevanje“, kazao je Gregurović.

www.sjever.hr 12.03.2021.  

Input your search keywords and press Enter.