Now Reading:
Korona stanje u Zagorju, Kolar: Pozivam ljude da se pridržavamo mjera jer bitka s koronavirusom nije dobivena
Full Article 5 minutes read

Korona stanje u Zagorju, Kolar: Pozivam ljude da se pridržavamo mjera jer bitka s koronavirusom nije dobivena

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 16 novooboljelih osoba, a u isto vrijeme oporavilo se njih 8. Trenutno je aktivno 119 slučajeva, a 821 osoba je u samoizolaciji. U bolnici Bračak hospitalizirano je dvadesetak pacijenata, s time da ni jedan nije na respiratoru.

– Što se tiče broja oboljelih na 100 tisuća stanovnika u proteklih 7 dana, imamo 81, dok je prije toga u 7 dana bilo 47, a prije dva tjedna smo imali na 100 tisuća stanovnika 43. Brojke nam ni malo ne idu na ruku, imamo porast. Istovremeno imamo i rast hospitaliziranih, tako da on u tjedan dana iznosi 21 u 7 dana, dok je u ranije bio 17. Znači, na tjednoj razini imamo 23 posto rast hospitaliziranih. U zadnja tri tjedna na području KZŽ preminulo je 6 osoba – rekao je načelnik Županijskog stožera, Anđelko Ferek-Jambrek.

– Što se tiče postotka udjela u testiranjima, najmanji postotak nam je bio 5,19 pozitivnih na broj testiranih, danas smo na 10,13 posto. U prosincu je to bilo 47. Od 8. ožujka sve brojke i broj oboljelih rastu. Broj novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u 7 dana bilježi pad, zatim konstantu, a od 8. ožujka porast od 49 na 82 pozitivna u broju stanovnika – završio je Ferek-Jambrek.

Mi smo do današnjeg dana ukupno procijepili prvom dozom 1 895 zdravstvenih djelatnika, 1 647 korisnika domova, šest hitnih službi, što je ukupno 3 548 osoba. Što se tiče druge doze, cijepljeno je 2 143 osoba, tako da je ukupan broj doza u ovoj prvoj fazi 5691. Do danas smo prema liječnicima opće prakse distribuirali 6452 doze. Ukupno je 10.000 ljudi u KZŽ primilo barem jednu dozu – izvijestio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, Tomislav Jadan.

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar spomenuo je kako brojke ne idu u prilog, ali da nisu ni toliko loše budući da se Krapinsko-zagorska županija nalazi u četiri županije u Republici Hrvatskoj u kojima je zabilježen broj manji od 100 oboljelih na 100 tisuća stanovnika.

– Na početku apeliram na sve ljude na području KZŽ da se pridržavaju mjera Nacionalnog stožera, da svi zajedno koristimo blagodati lakših ili blažih mjera koje je stožer odobrio, ali to ne znači da se možemo opustiti jer nam brojevi ipak rastu. Mi naravno iz dana u dan pratimo situaciju s našim Zavodom za javno zdravstvo i donosimo odluke. Jedna od odluka koju sam danas donio, zbog epidemiološkog stanja u Srednjoj školi Pregrada gdje imamo petero zaraženih učenika, je da sljedeći tjedan škola radi po kombinaciji modela C odnosno modela B jer želimo smanjiti pritisak na školu. Stanje u školama je takvo da imamo 23 covid pozitivna učenika, od toga je 17 učenika iz OŠ, 13 iz nižih i 4 iz viših razreda te 4 učenika iz SŠ. 181 učeniku je izrečena mjera samoizolacije i to 86 učenika iz OŠ i 95 učenika iz SŠ. Što se tiče učiteljica i učitelja, odnosno profesora i profesorica imamo 7 covid pozitivnih djelatnika i to 4 iz OŠ i 3 iz SŠ. Osam djelatnika je izrečena mjera samoizolacije, 4 iz OŠ i 4 u tri SŠ – izvijestio je Kolar i najavio daljnje postupanje:

– Pratiti ćemo daljnju situaciju u školama. Na svu sreću, ono što se dogodilo u Zaboku nije imalo svoj nastavak tako da djeca koja su bila zaražena od ponedjeljka se vraćaju u školu, oni su zapravo već danas mogli biti na nastavi, ali odluka epidemiološke službe je da još vikend ostanu doma. Od ovih 23 učenika će od ponedjeljka praktički 13 se vratiti na nastavu.

– Pratiti ćemo situaciju do petka, s time da smo u Pregradi ovu mjeru donijeli za 7, a ne 14 dana kako je uobičajeno bilo do sada. S time da treba naglasiti, da u Pregradi nema ni jednog zaraženog učenika koji je u završnim razredima, to znači da će oni i dalje u školu po A modelu. Ostali razredi će ići po modelu B, odnosno kombinaciji A i C. Ono što bi me osobno na neki način zadovoljilo je da ostanemo ispod 100 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Nije beznačajno da nas je Republika Njemačka skinula s takozvane liste. To je sigurno jedna olakotna okolnost za naše gospodarstvenike koji moraju putovati u Njemačku – rekao je Kolar.

Pozivam ljude da se pridržavamo mjera jer bitka s koronavirusom nije dobivena. Mi nažalost cjepivo dobivamo jednako loše i jednako malo kao što je to bilo i do sada i teško nam je napraviti bilo nekakav ozbiljniji plan cijepljenja za KZŽ dok neće početi pristizati veće količine, a dok god budu ovakve količine dolazile mi ćemo svoje sugrađane i sugrađanke cijepiti kod njihovih doktora opće prakse – poručio je Kolar građanima i na kraju uputio zamolbu, podsjetnik:

Iako se sa koronom borimo već više od godinu dana molimo roditelje koji su pozitivni da ne šalju djecu u školu. Imali smo takav primjer ovaj tjedan u Zaboku da je roditelj bio covid pozitivan i on je dvoje djece poslao u školu. Znači, zna se da svi ukućani i svi oni koji su bili u neposrednom kontaktu idu automatski u izolaciju i evo očigledno da nije naodmet da još jedanput ponovimo i apeliramo na ljude da to ne rade!

mčaržavec / www.sjever.hr
12.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.