Now Reading:
Klanjec je grad za čistu peticu!
Full Article 9 minutes read

Klanjec je grad za čistu peticu!

Grad Klanjec može se pohvaliti zasluženim mjestom među gradovima s najvećim rastom prihoda u proračunu na godišnjoj razini, kao i mjestom na samom vrhu ljestvice po izdvajanju za školski odgoj o čemu govori postotak sredstava za predškolski odgoj koji iznosi 25,14 posto. Mogu se pohvaliti i rastom broja novorođenčadi, što je rezultiralo izgradnjom i opremanjem najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj koji su arhitektonski i tehnički iznad standarda, a uz dizalicu topline i hlađenje čini ga jednim od tri takva vrtića u RH. Grad Klanjec jedan je od gradova u kojem je najniža stopa nezaposlenosti i najveći prirast stanovništva – prenosi portal Gradonačelnik.hr.

Grad marljivo radi i realizira projekte – od ukupno 13 projekata u tri i pol godine mandata, njih čak 10 u potpunosti je realizirano. Izgradnja nogostupa, Kuća EU himni te šetnica biciklističkom stazom realiziraju se u fazama. Od lipnja 2017. do 31. prosinca 2020. ukupna vrijednost projekata vrijedna je više od 30 milijuna kuna.

Tu je i neizostavnih 10 EU projekata od kojih je devet realizirano, a jedan je u tijeku. Njihova vrijednost iznosi preko 12 milijuna kuna, a projekt koji je u realizaciji teži preko 266 tisuća kuna. Klanjec je, dakako i partner na mnogim projektima usmjerenima na razvoj civilnog društva poboljšanje kvalitete života mladih osoba.

Da je gradska uprava itekako uspješna govori i podatak o rastu Proračuna koji se od 2016. kada je iznosio 3,98 milijuna, popeo na 6,32 milijuna kuna. Izvršenje Proračuna od 6,6 milijuna kuna u 2017. godini popelo se na 23,4 milijuna kuna u 2019. godini, što bilježi rast proračunskih prihoda od – 157 posto – u proračunu na godišnjoj razini, bio je i vodeći po rastu prihoda (8 700 – 3 376 kuna) u odnosu na broj stanovnika. Klanjec je imao i najveći suficit po stanovniku – 2,1 tisuće kuna.

2019. godine izvršenje proračuna bilo je veće skoro četiri puta – 23,4 milijuna kuna, u odnosu na izvorni – 6,3 milijuna kuna što je dokaz realizacije kvalitetnih EU projekata koji su osigurali bespovratna sredstva. Također, on je Klanjcu osigurao da i u protekloj Covid-19 godini izvršava obveze za normalno funkcioniranje lokalne zajednice, gradskih ustanova I Gradske uprave.

Nedavno usvojen Proračun Grada Klanjca planiran je s prihodima od 14 700 000 kuna, od čega više od polovice (skoro 9 milijuna) iz vlastitih proračunskih sredstava.

Da se posebno vodi briga o nadolazećim generacijama govori isplaćivanje potpore u iznosu od 2 tisuće kuna za prvo dijete, 3 tisuće za drugo I 4 tisuće za treće dijete, 5 tisuća za četvrto te dodatnih tisuću za svako iduće rođeno dijete. Uz to osigurano besplatno trogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Antun Mihanović”.

Vrijedan je podatak da se u ovom gradu koji broji oko 3 tisuće stanovnika rodilo 32 bebe. Razumljivo je da se onda i minimalan broj sugrađana odluči na trajan odlazak u inozemstvo.

Da se vratimo na vrtiće: Ukupna vrijednost vrtića ‘Kesten’ iznosi oko 11 milijuna kuna, od čega više od polovice iznose bespovratna EU sredstva7,4 milijuna kuna. Radi se o daleko najvećoj gradskoj investiciji koja je riješila pitanje oko liste čekanja, a ovaj je projekt omogućio i osnivanje jasličke skupine koju Klanjec do sada nije imao. Naravno, za napomenuti je kako Grad sufinancira vrtić za prvo dijete u iznosu od 60 posto, za drugo se iznos umanjuje za 20 posto, a za treće je dijete vrtić potpuno besplatan. Činjenica da je za vrijeme pandemije vrtić bio potpuno besplatan dovoljno govori o asertivnosti Grada prema mještanima. Što se predškolskog odgoja tiče, u odnosu na 2018. u 2019. godini Klanjec je bio u Top 10 po izdvajanju u odnosu na broj stanovnika, odnosno po “per capita” ulaganju.

“Popodne u vrtiću” projekt je koji je omogućio radno vrijeme vrtića do 19 sati, što uvelike olakšava roditeljima. Vrtić je zaposlio još jednog odgojitelja na pola radnog vremena i kuharicu na dodatna 2 sata.

U sklopu projekta napravljen je i STEM program te program zdrave prehrane za djecu kroz kulinarske radionice, a nabavljena je i potrebna oprema. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna i financiran je iz EU fondova u cijelosti. Otvoren je i logopedski kabinet koji sufinanciraju Grad Klanjec i susjedna Općina Veliko Trgovišće – Klanjec izdvaja 75 tisuća kuna.

Klanjec, premda nije osnivač osnovnih škola, pomogao je u razvoju i obrazovanju kupivši četiri pametne ploče, dvije za matičnu školu u Klanjcu i dvije za područnu u Lučelnici.

Klanjec redovito isplaćuje financijske stipendijske potpore učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja. Za studente ona iznosi 550 kuna mjesečno, a za učenike 250 kuna. Za učenike, Grad sufinancira nabavu radnih bilježnica te učenički prijevoz za djecu koja ne ostvaruju to pravo na temelju pedagoških standarda.

Ovaj Grad misli i na sugrađane u potrebi u obliku hrane i higijenskih potrepština svaki mjesec u godini čime se osigurava socijalna pomoć. Da grad misli na svoje građane govori i sufinanciranje linijskog prijevoza prema Zaprešiću kako bi građanima omogućili brži I jednostavniji dolazak do Zagreba. Za tu se svrhu godišnje izdvaja 150 tisuća kuna.

Stopa nezaposlenosti izrazito je niska, a prirast stanovništva najveći je na području Krapinsko-zagorske županije čemu u prilog ide direktno zapošljavanje, a ne statistika poput spleta okolnosti iseljavanja. Tako je za vrijeme pandemije Grad donio žurne mjere upućene gospodarstvenicima I poduzetnicima za ublažavanje posljedica u obliku ukidanja komunalnih naknada i zakupa javnih površina za poduzetnike koji su bili obuhvaćeni protupandemijskim mjerama. Također privremeno se stopiralo slanje ovrhi prema dužnosnicima. Građani koji su izgubili posao, također su bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade, s time da ukoliko obveze prema gradu nisu bile plaćene na vrijeme, one su se podmirivale bez zateznih kamata.

Predionica Klanjec, vrijedna 45 milijuna kuna i novo skladište površine 4 tisuće četvornih metara vrijedne 17 milijuna kuna, Grad je doprinio jednoj od najvećih gospodarskih investicija u Županiji čime je izmijenjen prostorni plan i oslobođen je komunalni doprinos.

Da Klanjec teži biti čišći i ekološki osviješten govori cifra od 12 milijuna kuna, kojom je 2019.godine sanirano odlagalište i izgrađeno reciklažno dvorište u Medvedovom Jarku. Realiziran je i projekt “Učimo zeleno”, a projekt “NEWLIGHT – modernizacija energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete” stare su žarulje zamijenjene novim LED lampama. Taj je projekt prvi u RH koji je sufinanciran iz zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke programa ELENA koji za cilj ima pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva. U veljači 2019. u Bruxellesu program je primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge (EESA).

Energetska obnova javnih zgrada rezultat je odlične suradnje s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske. Rekonstrukcija je pružena zgradi gradske uprave, gradskoj dvorani, zgradi matične osnovne škole, ali i područne škole u Lučelnici. Kako bi se smanjila i potrošnja energenata kao jednog od najvažnijih faktora u očuvanju okoliša, Grad je financijski podupirao i energetsku obnovu privatnih kuća.
U Dolu Klanječkom izgrađen je pročistač voda u vrijednosti od 700 tisuća kuna, čiji je inicijator Grad Klanjec. Zaštićeno područje prirode u Zelenjaku dobilo je produžetak na Cesargradsku goru koja u kategoriji značajni krajobraz spada u zaštićeno područje, a rijeka Sutla dio je ekološke mreže Natura 2000. Grad Klanjec je u 2018. godini bio vodeći hrvatski grad po ulaganju u zaštitu okoliša I tada izdvojio 41,80 posto iz proračuna – govori analiza portala Gradonačelnik.hr.

Instalacija besplatnog interneta postavljena je na tri lokacije prošle godine I to u okviru “WiFi4EU” gdje je grad iskoristio 109 225 kuna bespovratnih sredstava iz EU. Izgradio se i Glavni projekt šetnice s biciklističkom stazom te je razvijena Strategija razvoja turizma. Neki od projekata su još i “Europe for citizens – Europa za građane”– program Europske agencije za obrazovanje,  kulturu i audiovizualnu politiku (EACEA), a i vrijedan Spomen park znamenitih Klanjčana.

U protekle tri i pol godine puno se ulagalo i realizirani su brojni projekti na izgradnji te održavanju komunalne infrastrukture. Više od dva milijuna kuna i sto deset tisuća kuna uloženo je u asfaltiranje nerazvrstanih cesta. U tijeku je projekt proširenja gradskog groblja, ali se intenzivno radilo i na pripremama i prijavi za očekivane natječaje europskih fondova iz nove financijske omotnice 2021.-2027.

Uz sve to, realizirani su, a neki od njih su u tijeku, brojni radovi na sanaciji klizišta, izgradnje vodovodne mreže, izgrađeni su nogostupi, rekonstruirana mrtvačnica, novu fasadu je dobila I stara zgrada vatrogasaca s početka 19. stoljeća!

Grad je, unatoč pandemiji, a u okviru svojih financijskih mogućnosti, u 2020. izdvojio 128 500 kuna za sportske udruge, 32 000 za udruge u kulturi, 34 000 kuna za ostale udruge i 194 500 za rad civilnoga društva.

Planira se i rekonstrukcija stepenica, tzv. prečki put. Troškovi financiranja novog Dječjeg vrtića znatno će se povećati, zaposlit će se novi djelatnici. U 2021. godini financiranje udruga i ostalih proračunskih korisnika planirano je kao i 2019. i 2020.  – kaže Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca, Grada za čistu peticu, Grada kojem je uručeno i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca!

www.sjever.hr / gradonačelnik.hr
12.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.