Now Reading:
Međimurska županija aktivno suzbija pandemiju, Grivec: Organizacija cijepljenja teče izuzetno dobro!
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija aktivno suzbija pandemiju, Grivec: Organizacija cijepljenja teče izuzetno dobro!

U posljednja 24 sata na području Međimurske županije testirane su 182 osobe, od čega je 14 pozitivnih slučajeva, a to je 7,69 posto u odnosu na broj testiranja PCR metodom. Oporavilo se 16 osoba, tako da je broj pozitivnih na današnji dan 156. Do sada, u malo više od godinu dana uzeto je 44 487 uzoraka i ova se Županija bliži brojci koja će pokriti gotovo polovicu stanovništva.

– Prema informacijama Županijske bolnice u Čakovcu, u ovom je trenutku hospitalizirano 35 osoba, od čega je jedan pacijent na invazivnoj respiraciji, jedan pacijent hospitaliziran je unutar 24 sata. Otpuštena su 2 pacijenta i nije bilo preminulih osoba. S današnjim danom bilježimo sedmodnevnu incidenciju koja je i dalje ispod 100, točnije na 96 ako gledamo PCR testiranja, odnosno 112 ako gledamo i kliničku sliku i dijagnostiku brzim antigenskim testovima, odnosno 14-dnevna incidencija 172. U proteklih 7 dana testirana je 1141 osoba, od čega je 106 pozitivnih, dakle 9,29 posto je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih – izvijestio je župan Međimurske županije, Matija Posavec.

– Organizacija cijepljenja teče izuzetno dobro. Uvijek postoje određeni problemčići, a to se promptno rješava. Mi smo prvi u Hrvatskoj, čak i jedini, koji smo uspjeli to na taj način vrlo kvalitetno riješiti, na dobrobit naših Međimurki i Međimuraca. Naravno, ovisimo o broju cjepiva koje dobivamo i mi to uspijevamo procijepiti vrlo brzo. Isto tako, one kritične skupine, transplantirani i slično, su također riješeni na drugi način, kako ne bi morali dolaziti na mjesta koja su tri za cijepljenje – poručio je Josip Grivec, načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije te pozvao sve one koji su pozvani na cijepljenje da se drže termina.

– Sve ide svojim redoslijedom, dovoljno je doći 10 do 15 minuta prije. Okruženje je takvo da nije baš najpovoljnija situacija u susjednim zemljama, mi nismo otok, pratimo situaciju, imamo u nekakvim okvirima dobru situaciju – manje od 10 posto od testiranih je pozitivnih. Nadamo se da neće doći do novog vala – završio je Grivec.


Mi smo dosad cijepili najviše u Hrvatskoj. Mi se ne želimo uspoređivati, to nam uopće nije bit, samo vam želimo prikazati da je iza nas veliki posao i da u tom poslu sigurno da ima krivih koraka, ali to ispravljamo koliko je god moguće – rekao je Branko Vrčić, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec.


– Mi smo do sada procijepili, što se tiče doza, 8800 doza, od toga 6 867 osoba je dobilo barem jednu dozu cjepiva, što iznosi oko 6,2 posto u odnosu na broj stanovnika naše županije. Prosjek Hrvatske je oko 3,5 posto. Mi planiramo još 1 400 koji će dobiti prvu dozu, još cijepimo i u zavodu, domovima, bolnici, nešto prvom dozom, nešto drugom, pa će tako u ponedjeljak taj broj biti preko 8 200 osoba koje će primiti prvu dozu – rekla je Višnja Smilović iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

– Prošlu subotu je cijepljeno gotovo 1 500 naših građana, na punktovima za cijepljnje nisu zabilježene nikakve reakcije. Kasnije se ljudi javljaju da imaju povišenu temperaturu i blaže simptome. Uputili smo ih da se jave svom liječniku kako bi se neželjene reakcije zabilježile i konačno se stvorila slika cjepiva i eventualnog postotka neželjenih reakcija – izvijestila je Marina Payerl-Pal, specijalistica medicinske mikrobiologije i parazitologije .

– Do sada smo prema Zagrebu i prema Stockholmu uputili 39 naših uzoraka u kojima je dokazan koronavirus kako bi se provelo sekvenciranje i do sada su kod naša dva soja od 39, ali nemamo još podatke za zadnje dvije ture, otkrivenoj B117 koji je poznat kao britanski soj. Na sreću kod nas nije izazvao veće epidemije i čim je bio otkriven kao pozitivan virus, epidemiološka služba je postupila po svojim pravilima i vrlo brzo suzila tu obiteljsku pandemiju – završila je Payerl-Pal.

mčaržavec / www.sjever.hr
11.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.