Now Reading:
Šarm koktela Dorijana Skoblara: Dozu umjetnosti koju posjedujem želim dovesti do stola svakog gosta!
Full Article 4 minutes read

Šarm koktela Dorijana Skoblara: Dozu umjetnosti koju posjedujem želim dovesti do stola svakog gosta!

Da je koktele spremati lako, spremao bi ih svatko. Za njihovu temperamentnost, simbiozu i erupciju potrebna je profesionalnost, inovativnost i domišljatost. Ako niste znali, koktelima se može baviti i na najslađi mogući način – to nam je otkrio barmen Dorijan s naslovnice, rodom s divnog otoka Raba, a posljednje tri godine Riječanin koji probija barijere drugačijim, mogli bismo reći slobodnijim pićima.

Kreativnost je riječ koja ga opisuje. Kaže da se svakodnevno budi s tisuću ideja u glavi od kojih bar jednu realizira. Završio je barmen.hr školu u Rijeci i popriličan broj edukacija u različitim segmentima ovog posla:

– Dobar dio znanja mogu prepisati staroj literaturi, srednjoškolskim temeljima ugostiteljstva i sebi samome jer škole su samo dobar vjetar u leđa i poticaj za daljnje učenje. Presudan period mog profesionalnog razvijanja u poslu bio je odlazak u Njemačku i skupljanje iskustava. Nakon tog perioda, pravo razmišljanje o riječi koktel preslikao sam u jedan bar na otoku Rabu. Uspjeli smo isfurati koktele koji su se razlikovali od većinskih komercijalnih. Na vrijeme sam shvatio da je biti barmen puno više od bacanja boca koje realno, bacam sasvim ok. To je konstantno učenje i obnavljanje znanja!

Na pitanje o ulozi karaktera u svom poslu, Skoblar kaže:

– Kada sam nakon dugo vremena svoju samouvjerenost preusmjerio s onih loših primjera u dobre, shvatio sam da je rizik posla i stav iza njega od izuzetne važnosti. Vjera u sebe i svoje znanje presudna je za uspjeh. Kreativnost je vrlina svakog barmena. Dozu umjetnosti koju posjedujem želim dovesti do stola svakog gosta. Redovito praćenje trendova je bitno, ali – budite vi ti koji stvarate trendove i od kojih će jednog dana netko kopirati. Uvijek imajte ideju više kao odgovor na to. Jedino tako zajednički možemo podizati level kvalitetnih pića na sceni.

Primarni posao Skoblara je u Teatro Lounge Baru. Taj posao opisuje kao čvrst odnos i vrlo bitnu stavku za napredak.

– Pedantnost i disciplina treba svakoj osobi kao osnova izgradnje nečeg većeg u poslu. Teatro je primjer vrhunskog ugostiteljstva i dugogodišnjeg rada na tome. Osim Teatro Lounge Bara, brand ambassador sam firmeG3Spirits jednog od utjecajnijih uvoznika poznatih svjetskih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Zastupam brendove poput Hendrick’s Gina, Jägermeistera Monkey Shoulder whisky-a i onih mojih najslađih Thomas Henry Premium tonika i mixera. To zahtjeva dosta učenja, odricanja i kreativnih priprema kao i radionica o istim proizvodima. To me trenutno ispunjava. Mogu reći da sam se pronašao u tom svijetu. Nema boljeg osjećaja od prenošenja svog znanja na neke nove generacije barmena.

– Sve moje liste miješanih pića teže biti drugačije. Jednostavnost je stavka koju često volim koristiti. Osobno smatram da najjednostavniji miks može biti jako popularan ukoliko je pravilno izbalansiran i prilagođen zahtjevima odnosno tržištu. Težim da svako piće do stola gosta izlazi identičnog izgleda i okusa. Konstanta je važna. Nema smisla da gost u jednom objektu za isto piće u par navrata dobije različitu prezentaciju. Tim je najbitniji za viziju koju želiš plasirati. Kvalitetan tim osnova je za podizanje kvalitete bara i pića. Za izradu samo jednog koktela potreban je cijeli tim.

Lolita’s Parfume jedan je od prodavanijih koktela našeg bara. Zanimljiv je zbog svoje baze, a to je Jägermeister SCHARF, ekstenzija popularnog herbalnog likera s dodatkom đumbira. Obično, teško je sljubiti takav liker s nekom voćnom notom. Mi smo uspjeli s ružom i Pink Grapefruitom Thomas Henry-a. Rezultat je jedan fini ljetni okus koji spaja citrusno-pikantnu notu i floralan okus. Svakom bih ga preporučio!

– Kokteli su nešto sasvim više od obične čašice šarenog pića. Oni imaju priču. Kokteli su znanje i strast onoga tko ih priprema. Oni su jedna velika i bitna stavka povijesti bara. Kokteli su nešto normalno, pristupačno i lijepo. Nisu samo za cure. Kokteli znaju biti i snažan „Old fashioned kick” i lagani „Inspiration” za početak svakog dana. Postoji jedan zanimljiv sastojak koji je baza svakog koktela. Zove se ljubav. Ljubav prema njima. Navratite na svoju dozu ljubavi. Salute!

Skoblarov Instagram profil

FOTO: Ivor Mažar, GOXMAG

mčaržavec / www.sjever.hr
08.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.