Now Reading:
Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama bit će jedan od najmodernijih u Europi
Full Article 4 minutes read

Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama bit će jedan od najmodernijih u Europi

U Varaždinskim Toplicama održana je uvodna konferencija projekta izgradnje i opremanja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Ravnatelj Denis Kovačić naglasio je da je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jedina rehabilitacijska zdravstvena ustanova koja zbrinjava tu vrstu pacijenata, a dosadašnji prostori nisu bili primjereni za rad s takvim ljudima u 21. stoljeću.

„Godinama smo nastojali pokrenuti realizaciju tzv. spinalnog centra. Priča je stara 20-ak godina, a cijela je priča ozbiljne konture dobila 2016. i naredne dvije godine, kad se otvorila mogućnost financiranja preko Operativnih programa EU fondova, a 2018. godine dobili smo prva sredstva, 83 milijuna bespovratnih sredstava koji su otvorili mogućnost da se pristupi radovima. Tada smo redizajnirali projekt, kroz 2018. i 2019. godinu prikupili sve potrebne dozvole i početkom prošle godine se išlo u natječaj koji je došao u nezgodno vrijeme, u doba korone. Ponovili smo natječaj i dobili prihvatljiviju cijenu, nakon čega su krenuli radovi dvije faze: obrtničko-građevinski radovi te opremanje za koje još nisu pokrenuti postupci javne nabave“, rekao je Kovačić.

vzt pres002

Uz ta 83 milijuna, Bolnica je uložila u pripremu projekta oko 5,6 milijuna vlastitih kuna, a odlukom Vlade osiguran je i nedostajući dio sredstava od 24 milijuna kuna. Najveći dio aktivnosti odvija se tijekom ove godine, a završetak projekta očekuje se u prva tri-četiri mjeseca 2022. godine.

Župan Radimir Čačić rekao je da je projekt po financiranju primarno europski, ali je državni po svom značaju.

„U ovoj bolnici vrlo mali postotak, ispod 20 posto, su građani Varaždinske županije. Tako treba biti. Ne možemo u svakoj županiji imati posebnu bolnicu za specifične bolesti, spinalni centar i slične potrebe za liječenjem i rehabilitacijom. To je dobar projekt. Vlada ga je prepoznala, Europa ga je prepoznala. 2017. godine smo ga potpisali, prošle su tri godine i radovi su ovdje. Treba biti uporan, treba se boriti, naročito ako ima razloga za to činiti“, kazao je Čačić.

vzt pres007

Dodao je kako s Ministarstvom zdravstva imaju odličnu suradnju, a pred njima su ogromni projekti.

„Centralni operacijski blok u Općoj bolnici Varaždin, s europskim financiranjem, koji će biti ključni dio našeg strateškog razvojnog sporazuma pet županija Sjevera. Drugi je zdravstveni turizam i turistička infrastruktura u Varaždinskim Toplicama, koji su šansa koju nismo imali, a mogu se aplicirati za europske projekte. Ovdje ovog trenutka imamo nešto više od tisuću kreveta, najveće toplice u Hrvatskoj. Ovih 80 ležajeva koje sad dodajemo na postojeći kapacitet preko 900, to je tisuću ležajeva. S još jednim takvim kapacitetom, s potpuno novim kompleksom idemo u sljedećem periodu, u kombinaciji zdravstveni turizam i turizam. To su investicije koje imamo u strateškom programu od 630 milijuna kuna“, dodao je župan.

vzt pres006

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić kazao je kako su sada svladane sve prepreke, a jedna od najvećih bila je nedostatak financiranja, no Vlada RH preko Ministarstva zdravstva osigurala je potrebna sredstva, čime je zaokružena financijska konstrukcija i omogućena izgradnja Spinalnog centra koji će biti jedan od najmodernijih centara u ovom dijelu Europe.

„U proteklom razdoblju, u protekle 4 godine, Varaždinska županija je jedna, poslije Grada Zagreba, gdje su bila najveća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu putem fondova Europske unije putem operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ministarstvo zdravstva je preko 2,5 milijarde kuna ukupno uložilo“, kazao je.

vzt pres008

Izgradnjom novog rehabilitacijskog centra, kapaciteta 75 kreveta + 5 kreveta u sklopu dnevne bolnice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice će se svrstati uz bok modernim rehabilitacijskim centrima i postati mjesto edukacije i razmjene znanja europskih i domaćih stručnjaka i znanstvenika, te opravdati i nadalje osigurati svoj status „rasadnika“ vrsnih stručnjaka fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 107.094.765,49 HRK, od čega bespovratna sredstva osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 83.000.000,00 HRK. Međutim, nakon provedenih postupaka javne nabave za radove i nadzore, vrijednost ulaganja iznosi 112.000.741,74.

vzt pres005
vzt pres004
vzt pres001
vzt pres000
vzt pres009
vzt pres010
vzt pres011
vzt pres012
vzt pres013
vzt pres014
vzt pres015

m.furlan / sjever.hr 02.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.