Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija i Italija kao primjer sinergije i dobre prakse!
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija i Italija kao primjer sinergije i dobre prakse!

Danas je Krapinsko-zagorsku županiju posjetio veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, NJ/E Pierfrancesco Sacco. Tema održanog sastanka bazirala se na proširenju talijansko- hrvatske suradnje u području politike, kulture, gospodarstvu i trgovini. Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar izrazio je želju za još čvršćom suradnjom, koja je, sudeći po dosadašnjoj suradnji, zagarantirana!

Kolar je na početku izvijestio kako je glavni cilj posjeta bio upoznati talijanskog veleposlanika s mogućnostima koje nudi Krapinsko-zagorska županija.

– Na neki način smo analizirali mogućnosti proširenja i suradnje. Ima niz tvrtki u Republici Hrvatskoj pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji koje već sudjeluju u robnoj razmjeni. Naši uvozi i izvozi u Italiju približno je isti. Mi izvozimo robe u vrijednosti u 57,6 milijuna eura, a uvozimo 56,5. Italija je po ukupnom prihodu naš treći trgovački partner, a ono što je sigurno je da ima prostora za napredak, a to je suradnja u medicinskom, lječilišnom turizmu. Negdje između tri, tri i pol tisuće talijanskih gostiju posjećuje Županiju, sa negdje oko šest tisuća noćenja. Naravno da su Italiji i talijanskim regijama poznatije naše primorske županije koje su vezane uz Jadran, ali isto tako smo danas prezentirali mogućnosti kontinentalnog turizma i sviđa mi se način na koji talijanski veleposlanik promovira tu gospodarsku diplomaciju s konkretnim mjerama i potezima. Ja sam uvjeren da ćemo naći u tome našu nišu jer nemamo otvorenih pitanja između Italije i Hrvatske pa smo se nekako uljuljali, a vidim da je veleposlanik vrlo ambiciozno krenuo u ponovno aktiviranje i motiviranje naših poduzetnika i ministarstava da čvršće surađujemo s talijanskim partnerima. Vjerujem da će uskoro vidjeti i rezultati – rekao je Kolar.

Veleposlanik će u sklopu današnjeg posjeta, posjetiti i dvije firme na području KZŽ, a to su Alba profil u Kumrovcu i Aquvfil Croatia u Oroslavju, gdje postoji talijanski kapital, a koje je Kolar posebno pohvalio jer izuzetno dobro posluju:

– Ono što me izuzetno veseli je njihov posebno dobar odnos prema radnicima što je najbolja preporuka za bilo kojeg investitora koji dolazi na naše područje. Zahvaljujem njihovoj ekscelenciji na današnjem sastanku i uvjeren sam da je to tek početak naše odlične suradnje!

Sacco je istaknuo kako su Italija i Hrvatska dio europske obitelji te funkcioniraju kroz zajedničku energiju što rezultirala jačanjem gospodarstva i odnosa:

– Razgovarali smo o novom načinu talijansko-hrvatskih odnosa, u politici, u kulturi, ali posebnu u gospodarstvu i trgovini. Italija je vrlo važan partner Hrvatskoj, kao i Hrvatska Italiji. Hrvatska i Italija zajedno mogu doprinijeti procesu mogu zajedno bolje promovirati blagostanje na našim područjima. Sjeveroistok Italije bliži je Krapinsko-zagorskoj županiji nego drugim dijelovima Italije. Dio smo istog područja Europe i imamo mnogo mogućnosti razvijati gospodarske odnose, kao što talijanski investitori razvijaju posao u ovoj županiji. Ponosni smo na njih. Dio smo europske obitelji, a to znači i mogućnost financiranja iz fondova za ovako lijepe centre, za mlade poduzetnike, za nove tehnologije. Fondovi su tu za ponovni start naših gospodarstava koja su jako pogođena pandemijom covida. Kao susjedi bit ćemo jači ako radimo zajedno.

mčaržavec / www.sjever.hr
01.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.