Now Reading:
NA DANAŠNJI DAN Prvi slučaj korone u Hrvatskoj – od tada do danas život nam se okrenuo naglavačke
Full Article 2 minutes read

NA DANAŠNJI DAN Prvi slučaj korone u Hrvatskoj – od tada do danas život nam se okrenuo naglavačke

Na današnji dan prije godinu dana zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj – od tada se mnogo, mnogo toga promijenilo

Prva registrirana oboljela osoba bio je mlađi muškarac u dobi od 25 godina koji je 20. veljače 2020. doputovao iz pokrajine Lombardije (grada Milana) u Italiji, koja je bila zahvaćena epidemijom novim koronavirusom od 21. veljače 2020., kada je zabilježeno naglo povećanje broja oboljelih osoba s lokalno stečenom infekcijom, posebice u dvije regije – Lombardija i Veneto.

Već 19. ožujka 2020. zabilježeno je više od 100 slučajeva, broj oboljelih samo za dva dana duplicirao se na 200, a zaključno s 27. ožujka potvrđeno je više od 500 slučajeva. Nekoliko dana kasnije, točnije 2. travnja, zabilježeno je više od 1.000 slučajeva zaraze u Hrvatskoj.

Od početka epidemije do jučer, ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 241.048 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5477 preminulo, a ukupno su se oporavile 232.892 osobe.

U svijetu su do jučer zabilježena ukupno 112.680.152 slučaja zaraze, preminula je 2.497.171 osoba, a oporavilo ih se 88.266.708.

Život s koronavirusom

Koronavirus svima nam je promijenio život: svaki dan pratimo brojke, nosimo maske, peremo ruke svaki čas, dezinficiramo domove, poslovne prostore, nova su pravila u trgovinama, ne možemo sjesti na terasu, a kamoli u kafić ili restoran. Svejedno je lockdown ili zatvaranje – isto nam je! Nema druženja, javna su okupljanja ograničena, u mnogim dijelovima svijeta i putovanja, nastava je mnogima online, bake i djedovi tjednima su, pa i mjesecima izolirani u domovima umirovljenika…

Kad će sve to prestati, kad ćemo se i hoćemo li se uopće vratiti životu onakvom kakav je bio prije koronavirusa? Malo je onih koji se usude pokušati odgovoriti na ova pitanja, a mnogo je onih koji nadu polažu u cjepivo.
Jeste li i vi među njima ili ste među onima koji su svakim danom sve ogorčeniji na sve ovo što nam se događa? Ma, nije to ni toliko važno – važnije je da sve ovo jednom (čim prije) prođe i da konačno opet ponovo počnemo živjeti.

a.kučić/sjever.hr

25.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.