Now Reading:
Video priča za laku noć: “Zvjezdica padalica i veselo društvo”
Full Article 2 minutes read

Video priča za laku noć: “Zvjezdica padalica i veselo društvo”

Vesna Mileta Laković, odgojiteljica je u Dječjem vrtiću Neven, u Rovinju s prebivalištem u Puli. Osnivačica je Udruge Birikina Pula, udruge za poticanje kreativnosti i multikulturalnosti, amaterska glumica i lutkarica, kreatorica, pripovjedačica i autorica dječjih priča.

Vesna Mileta Laković autorica je i ilustratorica priče „Zvjezdica padalica i veselo društvo“ koja je nastala 2009. godine u jasličkoj skupini u kojoj je tada radila.

– Govori o maloj zvjezdici imena Stella koja je nesretnim slučajem pala s neba na Zemlju. Bespomoćnoj, samoj i vrlo, vrlo glasnoj uplakanoj zvjezdici pomažu neki novi prijatelji: Mačak Mrnjačak, gospodin Skakavac, Bubamara i klaunica Mela Karamela.. Oni joj, svatko na svoj način pokušaju pomoći da se ponovno vine k nebu, k svojoj obitelji- no svi su (osim klaunice Mele Karamele)- neuspješni. Klaunica se sjeti dobre ideje i stavi zvjezdicu u balon, napuše ga te ju zajedno s ostalim zemaljskim prijateljima vine u nebo. Na taj način zvjezdica je ponovno pronašla put k svom domu, uz pomoć novih prijatelja koji je nisu napustili kada joj je bilo najteže – rekla je Vesna i dodala kao su likovi iz priče zapravo tadašnji nazivi jasličkih skupina u vrtiću.

– U priči koristim interakciju s djecom: pjesmice, zvukove iz prirode koje proizvode sama djeca (šuškanje lišća,zvuk vjetra itd.), brojanje do 3 te meditativno disanje za opuštanje (djeca mi pomažu napuhati balon!) – rekla je Vesna i odgovorila na pitanje što joj je donijelo iskustvo sudjelovanja u projektu “Zagrli me pričom”:

– Veliki zanos u daljnjem stvaranju upravo Kamishibai priča, jedan novi i vrlo ostvariv zavičajni projekt te potvrdu svog dugogodišnjeg rada s djecom u sferi dramskog odgoja.

„Zvjezdica Stella , bila je vrlo neobična zvijezda.. Dane je provodila u igri s prijateljima te je često uživala u raznim nepodopštinama koje je priređivala svojoj majci!“

Bilješka: Brojni filozofi tražili su definiciju pojma prijateljstvo, a što bi ono zapravo bilo? Radi li se samo o riječi koju svakodnevno upotrebljavamo?

mčaržavec / www.sjever.hr
20.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.