Now Reading:
Brza pomoć Varaždinske županije gospodarstvu pogođenom mjerama
Full Article 4 minutes read

Brza pomoć Varaždinske županije gospodarstvu pogođenom mjerama

U Županijskoj palači u Varaždinu u ponedjeljak je predstavljen Javni poziv za dodjelu poduzetničkih kredita čiji korisnici mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, obrti, zadruge, OPG-i, profitne ustanove i slobodna zanimanja s područja Varaždinske županije, ukupnog kreditnog potencijala 2,85 milijuna kuna.

Namjena kredita je financiranje osnovnih sredstava i obrtnih sredstava. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović podsjetio je da su već predstavljene potpore za turističke agencije i izviđačke umjetnosti te potpore u turizmu.

– Ova pomoć u vidu kreditiranja poduzetnika je nastavak svega onoga što Varaždinska županija poduzima kako bi pomogla svojim gospodarstvenicima. Covid je napravio svoje i mi se kao Županija uključujemo u to, neće se to odmah zaustaviti i naši će OPG-ovci, mikro, mali i srednji poduzetnici i dalje imati određenih izazova u svojem radu i gospodarenju. Stoga smo se odlučili da Županija ponovo reprogramira milijun kuna koje smo imali namijenjenih za garancijski fond unutar naše garancijske agencije. Putem naše matične Zagrebačke banke napravili smo program potpora koji će biti namijenjen u dva smjera: jedan su smjer obrtna, a drugi osnovna sredstva – rekao je Jakopović te dodao da se radi o ukupnom fondu s 2,85 milijuna kuna kreditnog potencijala.

– Riječ je o kreditiranju s rokom korištenja od 6 mjeseci, na dvije do pet godina, ovisno o tome za što se sredstva koriste. Maksimalan iznos koji smo dogovorili u ovom trenutku je 150 tisuća kuna. Maksimalna kamatna stopa je 3,9 posto. Izuzetno je bitno da je 70 posto garancije kolateral naš, Varaždinske županije, odnosno Garancijske agencije, i stoga će svaki poduzetnik dati samo 30 posto svog kolaterala, što je u ovim vremenima izuzetno bitno – dodao je Jakopović.

Direktor Regionalnog centra Središnja Hrvatska Zagrebačke banke Hrvoje Jerković rekao je kako je svrha poziva poticanje malog poduzetništva u Varaždinskoj županiji kroz odobrenje mikro kredita koji iznose od 150.000 kuna, plus osiguranje garancijom agencije u iznosu od 70 posto glavnice.

– Ovo je samo jedan u nizu programa koji imamo s Varaždinskom županijom. Zahvaljujem županu Čačiću na suradnji – poručio je Jerković.

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da je naglasak na brzoj pomoći.

– U ovoj situaciji s covidom, kad znamo da desetine tisuća tvrtki su direktno pogođene mjerama države i više od stotinu tisuća zaposlenih u tim tvrtkama, Županija i ja osobno inzistirali smo na svim razinama i u svim institucijama na brzoj i kvalitetnoj pomoći, naglasak je na brzoj pomoći. Okviri financijski, budžetski s kojima raspolažu županije su minimalni, mjere su u promilima u odnosu na potencijale koje ima država, ali je dobro poslati poruku da se može pomoći – kazao je Čačić.

– Ono što smo prema državi komunicirali moram reći da je Vlada prihvatila u relativno kratkom roku, niti tjedan dana. Promijenila je model isplate za režijske troškove i za najmove za sektor ugostiteljstva i druge direktno zatvorene i ugrožene grane gospodarstva. Osobno sam u razgovoru s premijerom i ministrom financija spomenuo još dvije jako važne stvari. Jedna od njih je moratorij koji treba dogovoriti s bankama za otplate kredita. I druga velika stvar važna za poduzetnike – jamstveni fondovi, osiguranje likvidnosti – dodao je varaždinski župan.

– Ovdje imamo jedan mali, ali nadam se brz i djelotvoran pokušaj da se pomogne, na razini 2,8 milijuna kuna. Spremni smo, ako se model pokaže uspješnim, ako u sljedećih mjesec dana, najduže mjesec i pol, potrošimo ta sredstva, udvostručiti ta sredstva. Dosadašnja suradnja sa Zagrebačkom bankom je bila odlična. Pozivam sve mikro, mala srednja poduzeća, obrate, zadruge, OPG-ove s područja Varaždinske županije da se jave – pozvao je Čačić.

n.kalajdžija / www.sjever.hr

15.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.