Now Reading:
Župan Kolar o odlaganju smeća u Krapinsko-zagorskoj županiji: Doslovce ćemo prekopati smeće i pronaći krivca!
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar o odlaganju smeća u Krapinsko-zagorskoj županiji: Doslovce ćemo prekopati smeće i pronaći krivca!

Možemo reći kako otpad nije samo ekološki problem već predstavlja i gospodarski gubitak. Na konferenciji u srijedu, župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, nadovezao se na tezu pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Stjepana Bručića o sanaciji odlagališta otpada Tugojnice i Gorjaki. Župan je tako potaknuo temu povećane koncentracije bacanja otpada u okoliš.

– Mi smo prebacili vođenje Tugojnice i Gorjaki gradu Krapini, sukladno dogovoru s fondom, uz traženje europske komisije. Osigurali smo 500 tisuća kuna za aktivnosti koje se očekuju na tim mjestima. Ako to neće biti dovoljno, a to ćemo vidjeti već u šestom, sedmom mjesecu, onda ćemo to riješiti rebalansom proračuna u desetom mjesecu.

Župan je iskazao veliko nezadovoljstvo vidljivim, pojačanim bacanjem otpada u okoliš te iskoristio priliku za apel građanima i turistima da smeće ne odbacuju u prirodu. Apelirao je i na komunalne redare koji rade u općinama i gradovima da pojačaju kontrolu.

To je nešto što je ne prihvatljivo. Mi već dugi niz godina izdvajamo sredstva iz proračuna i pomažemo jedinicama lokalne samouprave za sanaciju divljih odlagališta, sufinanciramo i EKO školu u koju je uključeno ukupno 18 škola i 4 vrtića, gdje pokušavamo podići svijest ljudi da se smeće ne baca u prirodu. Sada kada je zima, po šumama i našim potocima, vidi se da je veća količina otpada nego što je to uobičajeno za naše zeleno Zagorje. Kad nađemo neko veće divlje odlagalište, potruditi ćemo se da doslovce prekopamo to smeće i nađemo trag onome tko je to napravio i naplatimo čišćenje divljeg odlagališta i tako pošaljemo poruku!

Također, župan je istaknuo kako je pred Krapinsko-zagorskom županijom veliki zadatak:

– To je izrada novog prostornog plana KZŽ. Mi ćemo se i dodatno ekipirati, pojačati ćemo se sa novim kadrovima i spremno dočekati da se svi zajedno uhvatimo u koštac za izradom novog prostornog plana u što ćemo uključiti jedinice lokalne samouprave, gospodarske subjekte, javna poduzeća, sve one koji planiraju i kojima je izuzetno bitno da prostorni plan bude što bolje izrađen.

Naglasio je kako će izrada sadržavati što manje dokumentacije koja će biti precizna, što bi mnogima olakšalo i ubrzalo proces.

Otpad predstavlja prvi prioritet u zaštiti okoliša, zato ga štitimo, smanjujmo onečišćenje naših površinskih voda, tla i podzemlja kao i zraka kojeg udišemo!

mčaržavec / www.sjever.hr
10.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.