Now Reading:
Što je 15-minutni grad?
Full Article 2 minutes read

Što je 15-minutni grad?

Ideja o 15-minutnom gradu prvi put se pojavila 1570-ih godina kada je Milano poharala kuga. U razdoblju od 8 godina, bolest je nazadovala, ali grad je bio u financijskim problemima i odnio je gotovo petinu stanovništva. 2020.-te godine, utjecajem koronavirusa Giuseppe Sala, milanski gradonačelnik, najavio je novi projekt koji će ponuditi usluge i kvalitetu života u roku od 15 minuta pješice od kuće.

Ideja o 15-minutnom gradu se temelji na istraživanju i konceptu “la ville du quart d’heure” kojeg je razvio profesor Carlos Moreno na pariškoj Sorbonni, a riječ je o konceptu u kojem su sve dnevne urbane potrebe na 15 minuta pješice ili biciklom. Na ovaj način, vrijeme stanovnika se može reorganizirati u svrhu poboljšanja životnih uvjeta i okoliša. Jedan od gradova koji naglašava ovaj koncept je Pariz. Pariz je godinama uzoran grad kada je riječ o urbanoj mobilnosti te politikama mobilnosti, gdje su provedene brojne inicijative u korist pješačenja i javnog prijevoza. Gradonačelnik Pariza donio je odluku o ostvarenju tzv. „15-minutnog Pariza“. Cilj ove odluke jest pretvoriti Pariz u grad u kojemu nikome ne treba više od 15 minuta da stigne na posao ili odvede djecu u školu. Na ovaj način Pariz se želi učiniti zdravijim gradom. Unatoč današnjoj tehnologiji koja omogućava ljudima rad od kuće i fleksibilnost, većina putovanja na posao traje oko jedan sat te da se ona uglavnom odvijaju koristeći se automobilima, što često stvara velike gužve i zastoje. Ideja o 15-minutnom gradu usredotočena je na osiguranje svih potrebnih sadržaja u okruženju stanovništva, što tada omogućuje stanovnicima više vremena za provođenje željenih aktivnosti, odnosno više slobodnog vremena.

Kako tada ostvariti ideju o 15-minutnom Parizu? Davanjem prednosti biciklističkim stazama i javnom prijevozu. Zbog toga, ideja 15-minutnog grada usredotočena je na kreiranje grada namijenjenog ljudima, a ne automobilima.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/)

www.sjever.hr

10.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.