Now Reading:
Jakovljević: Varaždinsko kazalište „udomit” će kanadske daske koje život znače
Full Article 2 minutes read

Jakovljević: Varaždinsko kazalište „udomit” će kanadske daske koje život znače

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u završnoj je fazi obnove, a uskoro stižu i daske za pozornicu i to iz Kanade, kaže intendantica Jasna Jakovljević.

-Daske dolaze 20. travnja i stajat će na pozornici mjesec, mjesec i pol dana da se adaptiraju na zrak ovog kazalište u kojem će biti udomljene, a uz rad na premijerama i predstavama počeli smo i obnovu gledališta – ističe Jakovljević i dodaje:
-Kad će se postavljati daske, u ljetnim mjesecima, onda HNK planira tri premijere u Varaždinu, ali na vanjskim prostorima. Radit će se na unutarnjim prostorima i u ovom času se radi premijera u Koncertnoj dvorani. Koriste se svi prostori, a pozornica će nesmetano čekati obnovu koja će, nadamo se, biti završena u ljetnim mjesecima. Velike hrvatske firme se uključuju u obnovu i ovog časa smo dobili veliku donaciju firme koja nam je osigurala čelik za cijelu pozornicu jer kad se pozornica otvara, naši arhitekti su primijetili da je potpuno neravna. U bivšoj adaptaciji prije 60 godina radilo se segmentno. Firma Matrex je to razaznala i ja sam presretna.

Intendantica varaždinskog HNK najavila je da će se vjerojatno u obnovu uključiti i tvrtka „Rade Končar” te dodala:
-Sudjelovala je i firma Tehnix u obnovi podesta i kazalište tom obnovom dobiva nekoliko scena. Rogoz postaje samostalna scena, operna i dramska scena će biti u mogućnosti promijeniti se. Cijela organizacija HNK će biti drugačija. Ovaj dio gledališta koji se uređuje stoji 750 tisuća kuna i jako smo zahvalni Gradu Varaždinu koji je prepoznao da je kultura, odnosno HNK, jedan od glavni segmenata ovoga društva, a zahvalni smo i ministrici kulture koja je prepoznala da ovo gledalište nikad nije obnavljalo i uključila se u obnovu.

Jakovljević je podsjetila i da je prošlo 15 godina od početka obnove ovog kazališta.
-Mi smo svi skupa uspjeli, zajedno s brojnim donatorima, velikim hrvatskim firmama i iseljenicima, da završimo to kazalište i predamo ga mladim naraštajima – zaključila je Jakovljevič.

a.kučić/sjever.hr

08.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.