Now Reading:
FOTO: Dvorac Oršić kao konstrukcija povijesnog i sadašnjeg vremena
Full Article 1 minutes read

FOTO: Dvorac Oršić kao konstrukcija povijesnog i sadašnjeg vremena

Udahnuli smo zrak baroknog dvorca obitelji Oršić u kojem je smješten i Muzej seljačkih buna. Dvorac je sagrađen sredinom 18. stoljeća na ostacima srednjovjekovne utvrde čiji su ostaci vidljivi i danas.

Tlocrt dvorca zauzima oblik slova L, a krila dvorca su s dvorišne strane otvorena arkadama koje prate hodnik. Vanjska su pročelja jednostavna, oživljena ritmičnim prozorima, s malo ugaone rustike.

Tik do grofice Josipe Oršić osjetili smo hladnoću dvorske kapele bogatu iluzionističkim freskama, alegorijskim prikazom četiriju kontinenata i stajali pred oslikanim baroknim oltarom s prizorima iz života svetog Franje Ksaverskoga, koji pripadaju u sam vrh baroknog slikarstva i pripisuju se poznatome majstoru Antonu Lerchingeru. Otkrili smo nadgrobnu ploču okrutnog Franje Tahija i proučili čarobne akvarele Viktora Šipeka. Zavirite u našu fotogaleriju!

Svakako treba spomenuti kako je Dvorac Oršić, Muzej seljačkih buna kao i Veliki Tabor dio projekta Mreža “živih” dvoraca kojeg smo spominjali ranije. Ukoliko ste propustili članak, dostupan je na poveznici.

mčaržavec / www.sjever.hr
07.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.