Now Reading:
TURISTIČKE AGENCIJE PRVE NA UDARU Varaždinska Odisea u nedostatku poslova širi djelatnost i radi na novom projektu 
Full Article 3 minutes read

TURISTIČKE AGENCIJE PRVE NA UDARU Varaždinska Odisea u nedostatku poslova širi djelatnost i radi na novom projektu 

Turističke agencije prve su koje su se našle na udaru koronakrize, čak i prije no što je zahvatila cijelu Hrvatsku, upravo zbog situacije u okolnim državama.

Potvrdili su nam to i iz varaždinske agencije Odisea travel koja posluje već 14 godina te ističu kako su prva otkazivanja putovanja počela već u veljači uslijed zatvaranja pojedinih granica  i ograničavanja kretanja, što se nastavilo kroz brojne preporuke da se u određene zemlje ne putuje, a zatim je uslijedilo i otkazivanje gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja.

Iako se „koronasituacija“ smirila tijekom ljeta i ulijevala nadu u skori povratak u kolotečinu, ispostavilo se da nam ono najgore tek dolazi. Samim time, gasilo se i svijetlo na kraju tunela za one koji žive od migracija, a koje su u doba pandemije svedene na minimum.

– Kako bi pokušali prebroditi novonastalu situaciju vlastita sredstva smo uložili u izradu nove web stranice, a dodatni napori su usmjereni na promoviranje ljetovanja na Jadranu s odgovarajućim popustima, a u cilju privlačenja novih klijenata. To je dovelo do blagog porasta prometa tijekom 7. i 8. mjeseca, ali nedovoljno jer je nakon toga sve opet stalo uslijed novih restrikcija i zabrana – rekao nam je Andrej Gužvinec, vlasnik agencije.

Naglasio je da su sve postojeće rezervacije uglavnom otkazane zbog nemogućnosti realizacije slijedom svih donesenih mjera, a klijentima su izvršeni povrati ili izdani voucheri za neko buduće putovanje.

– Osim što su otkazana sva grupna putovanja, kako je vrijeme prolazilo, otkazivala su se individualna putovanja, odlasci na sajmove (koji su također otkazani), sportska natjecanja, učenička putovanja, zrakoplovne karte. Naša turistička agencija još uvijek vrši povrate uplaćenih predujmova za sva putovanja koja neće biti realizirana. Sve to je u našoj agenciji uzrokovalo veliki pad novih rezervacija, a godišnji pad prometa viši od 90% u odnosu na prethodnu godinu dovoljno govori sam za sebe – istaknuo je Gužvinec.

Iako im trenutnim strogim epidemiološkim mjerama nije obustavljen rad, u praksi putovanja nisu moguća jer i dalje stoje preporuke Ministarstva vanjskih poslova RH da se ne putuje, zatvorene su pojedine međudržavne granice, na snazi su i dalje brojne restrikcije i pravila, a osim što su različita za svaku državu, Gužvinec ističe kako se mijenjaju na dnevnoj bazi što turističke djelatnike stavlja u nezavidan položaj jer je gotovo nemoguće putnicima dati preciznu informaciju.

Iako je cjepivo dalo neku nadu da bi ova godina bila „normalnija“ od prošle, problemi s dolaskom naručenih doza ne obećavaju. Stoga su u Odisei krenuli s radom na novom projektu.

 Doregistrirali smo se za maloprodaju te ćemo uz svoju primarnu djelatnost koja nam je trenutno onemogućena, u svojoj poslovnici i na dodatnim web stranicama promovirati i prodavati autohtone hrvatske proizvode, rukotvorine i suvenire. I dalje nastojimo, koliko god bude moguće zadržati radnike koristeći vlastita sredstva, ali kao i svi u našem sektoru, nalazimo se u situaciji koju nije moguće prebroditi bez dodatne pomoći jer unatoč tome što nismo službeno zatvoreni, rad nam je u neku ruku onemogućen te još uvijek imamo redovne troškove poslovanja, režije, namete i davanja koja i dalje moramo plaćati bez obzira na pad prometa od preko 90%.  Iako se kraj još ne nazire, na budućnost gledamo s optimizmom i vjerujemo da ćemo i ovu krizu uskoro prebroditi  – poručuje Gužvinec.

m.furlan / sjever.hr 30.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.