Now Reading:
Novitet u Zelenjaku kod Klanjca: Staza kroz krošnje kao dio prirodnih ljepota i poučno-tematska priča
Full Article 4 minutes read

Novitet u Zelenjaku kod Klanjca: Staza kroz krošnje kao dio prirodnih ljepota i poučno-tematska priča

Staza kroz krošnje u dolini Zelenjak jedna je od aktivnosti projekta Zagorje ABECEDA prirode kojem je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. Razgovarali smo s ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, diplomiranom inženjerkom agronomije, Dijanom Hršak.

– Ideja o stazi kroz krošnje javila se još prije desetak godina u razgovoru s kolegama u kojem smo govorili o tome kako bi bilo zanimljivo napraviti stazu koja će ići iznad tla i dati doživljaj prirode iz drugačije perspektive. Tada nismo znali ni gdje, ni kako će izgledati naša staza niti smo htjeli kopirati druge, ali ideja je prihvaćena od strane župana. Spominjem ga zato jer je važno da za sve što radite kroz projekte morate imati osiguranu potporu kako operativnu tako i financijsku, projekti se “predfinanciraju” i dobra ideja nije dovoljna – rekla je Dijana.

Slijedio je odabir lokacije što nije bilo lako budući da Hrvatsko zagorje ima mnogo lijepih vizura i pozicija koje bi se mogle istaknuti na sličan način.

– Odlučili smo se za značajni krajobraz Zelenjak – Risvička i Cesarska gora jer je u Krapinsko-zagorskoj županiji najveće zaštićeno područje, područje je jedinstveno zbog spomenika Hrvatskoj himni “Lijepa Naša”, vrijedno zbog svojih prirodnih, kulturnih i povijesnih vrijednosti te je u blizini drugih turističkih atrakcija i ponuda te će dati dodanu vrijednost području.

U međuvremenu, otvorio se program (Operativni programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“) pri  Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i na njega se apliciralo. Projektanti Objem narave d.o.o iz Slovenije su na osnovi inputa napravili prijedlog, izrađen je Glavni projekt te ishođena građevinska dozvola i krenula je realizacija. Izvođač radova je također iz Slovenije, tvrtka Vevrca d.o.o.

– Unatoč poteškoćama u poslovanju u 2020. godini uspjeli smo završiti Stazu kroz krošnje koja je samo jedna od aktivnosti u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode koji završava u travnju 2021. godine. Tu su još i tri zelene učionice, uređen Centar za prirodu Zagorje u Radoboju… Navedene aktivnosti ovog projekta i drugih koje ustanova provodi s partnerima u protekle četiri godine, doprinose povećanju znanja ljudi o prirodi, ukazuju na važnost njenog očuvanja, te će potaknuti razvoj lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i povećanju broja posjetitelja, a nama će služiti za unapređenje kvalitete rada te se nadamo da će biti inspiracija i drugima da nešto slično naprave kod sebe – rekla je Dijana.

Oblikovanje proizlazi iz postojećih značajki prostora i njihovog ograničenja i predviđenog programa uređenja. Namjeravanim zahvatom u prostoru želi se oplemeniti prostor potrebnim sadržajima koji su međusobno povezani i dio su jedinstvene poučno – tematske priče.

Sadržaj stvara unikatnu turističku ponudu i posjetiteljima na poseban način nudi sadržaje vezane uz zaštićenu prirodnu i kulturnu baštinu područja. Arhitektonski projekt proizlazi iz želje za poštivanjem prirode i prirodnih vrijednosti. Oblikovanje je diskretno i čuva prirodu u osnovnom, postojećem obliku. Svi namjeravani zahvati u prostoru su minimalan, a način uklapanja u prostor neagresivan.

Pristup stazi među krošnjama omogućen je i osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti i to pomoću podizne platforme. Budući da je staza uzdignuta među krošnje stabala, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti nije moguće osigurati rampom.

– Dodana vrijednost stazi među krošnjama je povezana s tematikom spomenika. Radi se o skulpturi sličnoj trubi koja ima funkcijski i simbolički značaj i prati cijeli tok staze. Počinje kod stepenica i prati tok staze do završetka – trube. Namjena instrumenta je emitiranje i širenje himne u prostor na suptilan način. Glavni element je truba, promjera 200 cm, montirana na kraju staze, na najvišoj točki koja je izvana crna, a iznutra crvena. Funkcionalno truba predstavlja pojačalo zvuka odnosno neku vrstu megafona – rekla je Hršak.

Namjena staze je interpretacija prirodnih znamenitosti i poučavanje posjetitelja o prirodnoj baštini područja. Zato, posjetitelja uz šetnju putem prate informacijske poučne pločice koje svojim sadržajem na zanimljiv način daju informacije o prirodnoj baštini.

Sudeći po svemu, ovo je projekt od velike važnosti za razvoj zagorskog turizma. Premda je otvorenje zbog epidemije prolongirano veliki broj posjetitelja već cirkulira ovim blagom doline Zelenjak.

mčaržavec/sjever.hr
23.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.