Now Reading:
Na području Koprivničko-križevačke županije u zdravstvo uloženo 47 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

Na području Koprivničko-križevačke županije u zdravstvo uloženo 47 milijuna kuna

U srijedu na kolegiju Koprivničko – križevačke županije, župan Darko Koren izvjestio je kako je u zdravstveni sektor tokom generalno opterećene godine uloženo 47 milijuna kuna. U nastavku donosimo financijsko izvješće.

– Konstruirana su dva novouređena bolnička krila pedijatrije u vrijednosti 5 milijuna kuna. Podravka je dala značajan doprinos, zahvaljujem pokojnom predsjedniku uprave na značajnom doprinosu uređenja kroz namještaj. Napravljena je energetska obnova zgrada, paviljona i praonica u vrijednosti 25 milijuna kuna. Nabavljen je novi 128 slojni magnetni uređaj magnetne rezonance u vrijednosti 5,6 milijuna kuna – izvjestio je Koren.

Također, županija je omogućila i svu moguću zaštitnu opremu kao i dezinfekcijska sredstva te uređaje za protok zraka.

– Imali smo projekat Subvencije stambenih kredita za liječnike, 28 ili 29 liječnika je iskoristilo te subvencije za kredite za riješavanje svojim stambenih pitanja. Želja i cilj je tog projekta da se ljudi zadrže i tu žive, rade. To smo također planirali za 2021. godinu, 250 000 kuna subvencije – rekao je župan.

Zavod za hitnu medicinu proveo je energetsku obnovu svojih zgrada u vrijednosti 1,8 milijun kuna. U zadnjih godinu dana nabavljeno je 5 sanitetskih vozila u vrijednost 5 milijuna kuna. Prosječna starost vozila je 2 do 3 godine što je izuzetno velik uspjeh.

– Zavod za javno zdravstvo je obavio jednu nevjerojatnu veliku zadaću i imao veliku ulogu u prošloj godinu s obzirom na epidemiju. Osigurali smo materijalna sredstva i organizaciju za PCR dijagnostiku. Isto tako smo bili raspoloživi za provedbu testiranja brzih antigenskih testova i seroloških testova – rekao je župan i dodao:

U Domu zdravlja je uvedena specijalističko pozijarna zdravstvena zaštita. Realizirano je 320 000 kuna, to je nešto manje zbog COVIDa. U gradu Križevcima i Đurđevcu trenutno djeluje 6specijalističkih ambulanta i za njih je izdvojeno 300 000 kuna. Ako se ispostavi potreba za veću svotu to će se i osigurati.

Otvorena ambulanta u Gornjoj Rijeci, jedna sasvim nova zgrada za funkciju zdravstvene skrbi, projekt je vrijedan 3,5 milijuna kuna. Podignut je standard zdravstvene zaštite općine Gornja Rijeka i okolnih općina. Sufinancirala je to i općina Gornja Rijeka, dom zdravlja naše županije. Isto tako smo iskoristili određene prilike korištenja sredstava iz EU – rekao je Koren.

U socijalnim djelatnostima ukupno je utrošeno 11,5 milijuna kuna. Kroz pomoć u kući osiguralo se još 1,3 milijuna kuna. Pomoć geronto domaćica prima preko 300 korisnika na području Koprivničko – križevačke županije.

– Provodili smo subvencije privatnih smještaja za starije i nemoćne osobe te obiteljskim domovima. Zahvaljujući iznimnom angažmanu predsjednika naše županijske skupštine gospodina Pitnara, koji je predsjednik Savjeta za osobe starije životne dobi. Mislim da ni u jedno trentku nisu imali prepreku da mi ne bismo prihvatili te ideje i taj koncept oživotvorili i on je, koliko imam informaciju, proizveo mnoge pozitivne efekte i komentare. Osigurano je milijun kuna – rekao je Koren i dodao:

-Obuhvaćena su 232 korisnika u 26 domova. Isto tako smo i za ovu godinu predvidjeli taj iznos za sufinanciranje, a vidjet ćemo kako će nas vrijeme i okolnosti nositi. Možda ćemo to u drugoj polovici i povećati.

Projekt Sigurne kuće uspjeli smo kandidirati i dobiti sredstva – 9,2 milijuna kuna. To su bespovratna sredstva koja ćemo koristiti za izgradnju objekta i za početak tog jednog sustavnog koncepta skrbi o potrebitima. – istaknuo je župan.

Koprivničko – križevačka županija trenutno radi na realizaciji privremenog skloništa za žrtve nasilja u suradnji s Centrom za socijalnu skrb u Križevcima. U nadolazećim danima očekuje se rješenje o ispunjenim uvjetima od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

mčaržavec / sjever.hr
13.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.