Now Reading:
Habijan: Lokalitet varaždinskog Starog grada prijavljen za oznaku europske kulturne baštine 2021.
Full Article 2 minutes read

Habijan: Lokalitet varaždinskog Starog grada prijavljen za oznaku europske kulturne baštine 2021.

Saborski zastupnik Damir Habijan i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina na svojoj je Facebook stranici objavio kako je lokalitet varaždinskog Starog grada prijavljen za oznaku europske kulturne baštine 2021.

Još 2019. godine najavio sam kako će Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina pokrenuti proceduru nominacije Varaždina, odnosno kompleksa varaždinskog Starog grada za Oznaku europske kulturne baštine (European Heritage Label). Ova se Oznaka dodjeljuje svake dvije godine lokacijama koje se nalaze u EU i imaju ključnu ulogu u europskoj povijesti i kulturi te promicanju europskih vrijednosti. Drago mi je što je Grad Varaždin danas podnio prijavu na natječaj koji je otvorilo Ministarstvo kulture. U Hrvatskoj je dosad jedino Muzej krapinskih neandertalaca dobio Oznaku europske kulturne baštine od Europske komisije 2015. – napisao je Habijan.

Kompleks Starog grada koji se sastoji od dvorca, kule stražarnice s lančanim mostom, žitnice i zemljanih bedema predstavlja jedinstveni fortifikacijski sklop, odnosno kompleks.

-Dobivanjem ove Oznake, naš grad bi se upisao u najznačajnija europska kulturna dobra, što bi uvelike doprinijelo promidžbi grada, ali i omogućilo lakše sufinanciranje projekata vezanih uz očuvanje kulturne baštine – stoji u objavi saborskog zastupnika.

sjever.hr 11.01.2021.

Input your search keywords and press Enter.