Now Reading:
Primopredaja vatrogasnog vozila nove generacije za spašavanje s visina
Full Article 3 minutes read

Primopredaja vatrogasnog vozila nove generacije za spašavanje s visina

Za potrebe profesionalne provedbe javne vatrogasne zaštite, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predao je jučer Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba u Savskoj 1, vatrogasno vozilo za spašavanje s visina – automobilsku vatrogasnu ljestvu nove generacije.  

Vozilo čija je osnovna svrha spašavanje osoba od opasnih situacija na visini, ali i za gašenje požara na visini te tehničke intervencije, nabavio je Grad Zagreb – Ured za upravljanje u hitnim situacijama. 

Glavni zapovjednik JVPGZ Siniša Jembrih objasnio je da se radi o vozilu Grič 131 – automobilskoj ljestvi sa zglobom, radne visine spašavanja 42 metra. Specifično je po zadnjem zglobu koji se u potresu pokazao jako koristan, kazao je Jembrih te dodao da su za vrijeme potresa vatrogasci grada Zagreba i Republike Hrvatske odradili preko 5500 intervencija, uklonili 4500 dimnjaka i 1300 dijelova dimnjaka upravo ovakvim vozilom. Također vozilo posjeduje i opremu za gašenje požara te dodatnu opremu za spašavanje.

Tijekom jčerašnjeg potresa koji se dogodio na području Petrinje, a podrhtavanje se osjetilo i na zagrebačkom području, gradonačelnik Bandić istaknuo je da u Zagrebu nije bilo oštećenja, te je uputio poruku sugrađanima da ostanu mirni, pribrani i ne izlaze iz svojih domova. 

– Uputio sam i pismo gradonačelniku Petrinje da smo na raspolaganju općinama pogođenim potresom. Suosjećamo s tim ljudima i spremni smo pomoći kada i ukoliko zatrebaju našu pomoć. – rekao je gradonačelnik. Bandić.

I dalje su otvorene besplatne telefonske linije za sugrađane pogođene potresom na:  0800 8802 i 0800 8805. Što se tiče zagrebačke katedrale, gradonačelnik je istaknuo da je sve pod kontrolom i da nema novih oštećenja i urušavanja.

Novo vozilo je još veći doprinos sigurnosti  građana grada Zagreba, ali i Republike Hrvatske, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, te kazao da će omogućit bolji i i sigurniji pristup svim zgradama u slučaju  požara, evakuacije i spašavanja.   

U Petrinji su trenutno angažirane vatrogasne postrojbe Kutina, Novska, Topusko i Petrinja, dok su u pripravnosti Split, Šibenik i Zadar, a na raspolaganje se stavio i Grad Zagreb – Javna vatrogasna postrojba, kazao je Tucaković. 

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić istaknuo je kako Zagrebima tri kontejnera opremom za spašavanje iz ruševina koje mogu odmah prebaciti u Petrinju i četvrti koji koristi HGS Grada Zagreba, a koji je sastavni dio postrojbi za izvlačenje iz ruševina. 

– Raspolažemo oko 750 ljudi koji su obučeni pripadajućom opremom te smo spremni odazvati se ukoliko nas bilo tko zatraži pomoć.  – rekao je Kalinić.

www.sjever.hr/zagreb.hr
29.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.