Now Reading:
Hoće li nam za putovanje avionom, ali i kino, kazalište i koncerte trebati potvrda o cijepljenju?
Full Article 3 minutes read

Hoće li nam za putovanje avionom, ali i kino, kazalište i koncerte trebati potvrda o cijepljenju?

Mnoge zemlje misle da je COVID putovnica dobra ideja, a to misle i neki znanstvenici koji savjetuju premijera Plenkovića

Dolazak cjepiva uskoro bi nas mogao podijeliti: na one koji su se cijepili i na one koji nisu. Pa bi oni koji jesu s potvrdom mogli recimo u kino, kazalište, na koncert ili neko druženje. Da je moguće da će biti beneficija za cijepljenje, kaže i član Vladinog savjeta Branko Kolarić, piše RTL. A u cijelom svijetu se sve glasnije priča o tome da će onima koji sljedeće godine žele putovati trebati potvrda o cijepljenju ili neka vrsta “Immunity passporta”.

Mnoge su kompanije već počele razvijati aplikacije koje bi se mogle koristiti na aerodromima i ulazima na događanja. Francuska razmišlja o uvođenju zelenih putovnica, bez kojih se neće moći voziti ni javnim prijevozom. Ideja se sviđa i Izraelu. Ipak pravnici kažu kako bi to moglo biti ozbiljno kršenje ljudskih prava. 

Ako ćemo htjeti staro normalno, možda će nam za to trebati potvrda o cijepljenju. 
Znanstvenik Ivan Đikić objašnjava kako su covid putovnice način na koji dolazimo prema normalnijem stilu života:
-Meni je npr. putovanje kao znanstveniku užasno bitno i ja ću napraviti sve da mogu putovati – rekao je Đikić i dodao kako će glavna značajka 2021. biti osobna sigurnost, a on želi biti siguran da nije zarazan i upravo zbog toga postoji ideja putovnice.

A što će biti s turističkim putovanjima?

Potvrda da ste primili cjepivo omogućila bi vam da za vrijeme krize putujete gdje god hoćete. Turističke agencije se nadaju da bi to moglo spasiti industriju i vratiti putovanja, piše RTL.

Voditeljica marketinga u turističkoj agenciji Nikolina Frković upozorava kako je činjenica da turistički sektor hitno treba prodisati te da je status quo predugo već na snazi:
-Je li to COVID putovnica ili nešto drugo teško je reći. Nešto će sigurno biti, radnici trebaju doći na sezonu, turisti žele putovati i javlja se sve veća želja ali i potreba za kretanjem.

Nema leta avionom, nema kazališta, nema kina bez potvrde 

Zabranu ukrcavanja u avion bez dokaza o cijepljenju još prije mjesec dana predložila je australska aviokompanija Quantas za sve međunarodne letove. 

Ideju putovnica planiraju provesti Izrael i Mađarska. Island bi možda već sljedeći tjedan mogao građanima koji imaju antitijela omogućiti normalno kretanje. 
IBM je već osmislio COVID platformu koju mogu koristiti velike kompanije, zabavni parkovi, muzeji ili države.
I jedna irska kompanija ima sličan plan.

Ovdje pročitajte cijeli članak.

www.sjever.hr/rtl

29.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.