Now Reading:
Zagrebačka i Varaždinska županija među vodećima po izdvajanju za potpore poljoprivrednicima
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka i Varaždinska županija među vodećima po izdvajanju za potpore poljoprivrednicima

Mnoge su županije ove godine znatno povećala ulaganja u poljoprivredu i poticaje poljoprivrednicima, a isto se najavljuje i u proračunima za sljedeću godinu.

Portal Župan.hr analizirao je subvencije poljoprivrednicima na temelju zadnjih dostupnih podataka Ministarstva financija o konsolidiranim proračunima za 2019. godinu.

Sa 23,63 kune po stanovniku Požeško-slavonska županija je vodeća po izdvojenim sredstvima za subvencije poljoprivrednicima, slijedi Vukovarsko-srijemska sa 20,15 kuna, Zagrebačka 18,63 kune, Sisačko-moslavačka 16,75 kuna i Varaždinska županija s izdvojenih 16,18 kuna za subvencije poljoprivrednicima po glavi stanovnika.

Zagrebačka županija svoj je ruralni prostor i poljoprivredu prepoznala kao važne gospodarske potencijale i u njih kontinuirano ulaže. Putem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora u posljednjih 15-ak godina uloženo je više od 100 milijuna kuna kroz bespovratne potpore poljoprivrednim gospodarstvima za povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, diversifikaciju djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, očuvanje autohtonih pasmina domaćih životinja i tradicionalnog ruralnog krajobraza, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača, okrupnjavanje posjeda…

Za te namjene u 2019. godini isplaćen je rekordan iznos bespovratnih potpora poljoprivrednicima u iznosu od 8,2 milijuna kuna. Osim što se bilježi kontinuitet u porastu proračunskih izdvajanja za poljoprivredu, posebno ohrabruje činjenica da iz godine u godinu na području Zagrebačke županije raste broj OPG-ova. Na kraju 2019. godine Županija je imala 14.493 poljoprivredna gospodarstva, od čega se najveći dio odnosi na OPG-ove, njih 14.134.

sjever.hr/zupan.hr 26.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.