Now Reading:
Hvalevrijedan projekt Anima Mundi financiran s više od milijun kuna
Full Article 4 minutes read

Hvalevrijedan projekt Anima Mundi financiran s više od milijun kuna

U petak je online putem predstavljen projekt Anima Mundi – Centar društvenog poduzetništva za veterinarsku i holističku skrb životinja koji Veterinarska ambulanta Mr Kvakan d.o.o. iz Čakovca provodi u partnerstvu sa Socijalnom zadrugom Humana nova Čakovec i Međimurskom županijom. Projekt u trajanju od 24 mjeseca financira se iz sredstava Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 1 176 533 kuna.

Na konferenciji je sudjelovao župan Međimurske županije Matija Posavec, Saša Vugrinec iz Specijalizirane marketinške i PR agencije za turističku promociju, Scribo, Ivan Božić, upravitelj Socijalne zadruge Humana nova Čakovec, Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa za napuštene životinje Prijatelji te Jerka Mesarić, voditeljica projekta.

Unaprjeđenje poslovanja tvrtke kroz uvođenje novih poslovnih usluga utemeljenima na principima društvenog poduzetništva i jačanju kapaciteta postojećih i novih zaposlenika kao i doprinos razvoju i promociji prakse društvenog poduzetništva u Međimurskoj županiji glavni su ciljevi ovog projekta čiji su korisnici sklonište za napuštene životinje Prijatelji, korisnici usluga Centra Anima Mundi, lokalna i regionalna zajednica te budući društveni poduzetnici.

Nakon trodnevnih radionica na temu društvenog poduzetništva za 11 zaposlenika sa materijalima i studijskog putovanja slijedi osiguravanje uređaja za veterinarsku fizioterapiju. Također, plan je proširiti poslovne aktivnosti na veterinarsku bolnicu (stacionar, salon za njegu kućnih ljubimaca, trgovina hrane, potrepština, prodajom memorabilija Centra…)

Župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je čestitku svim sudionicima projekta, a posebnu gospodinu Ivanu Božiću, upravitelju Socijalne zadruge Humana nova Čakovec na nagradi drugog najboljeg menadžera.

Aktivizam u društvenom poduzetništvu ne znači puno ako ga ne senzibiliziramo širu javnost i na taj način napravimo benefit i objasnimo koja je uloga društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Mislim da kao sredina i zajednica možemo poslužiti kao jedan dobar primjer dobre prakse kako se radi sa ranjenim skupinama i kako taj aktivizam kod mnogih građana može imati korist kada govorimo o socijalnom i društvenom poduzetništvu. – rekao je župan i pohvalio strategiju prema ljudima i životinjama koju provode sudionici projekta.

– Svaki takav projekt dodatni je benefit i nadam se da ćemo okupiti čim više volontera. – rekao je Posavec i dodao kako županija pruža punu podršku.

Ivan Božić, upravitelj Socijalne zadruge Humana nova Čakovec napomenuo je kako priznanje da su na pravom putu znači puno.

– Daleko od toga da smo rekli zadnju riječ. Tu ima još puno posla, ideja… Drago mi je da smo dio tima i da možemo dati svoj doprinos i znanje da se podigne kvaliteta života u Međimurskoj županiji. Sudjelovanjem na raznim konferencijama informacija koja dolazi kao bumerang je da je u Međimurju sve moguće. Moje poduzeće postoji osam godina i zapošljava 41 osobu, od čega su 24 osobe s invaliditetom. Trenutno čekamo rješenje jer 2021. zapošljavamo još 9 zaposlenika što je meni fenomen za takvo atipično poduzeće. Sortiramo tekstil i prerađujemo i prvi smo u Europi koji posluje po jednom pravom kružnom principu. – rekao je Božić.

Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa za napuštene životinje Prijatelji nadovezala se, rekavši da je važna mogućnost sudjelovanja i načina uštede kao i dodatne dobrobiti za sklonište.

– Ono što je svima nama dalo veliki poticaj je podrška regionalne samouprave koja je nevjerojatno drugačija, modernija, koja sluša, čuje, podržava projekte, vidi gdje se može pomoći i aktivna je. Iako je zakonska osnova za skloništa da nas jedinica lokalne samouprave treba podupirati sa 100% sredstava mi smo uspjeli doći na nešto više od 50% i to sa uključenom Županijom. Dakle, veliki dio sredstava i dalje ide iz donacija tako da nam ovaj projekt znači jako puno. – rekla je voditeljica i dodala:

– Usprkos ovoj ludoj godini, godinu završavamo sa nevjerojatnim rezultatima, sa manje od 250 pasa što nije bio slučaj u proteklih deset godina. Spremamo se na prihvat novih pasa iz romskih naselja. Naučili smo da nije dobro samo gasiti vatru već i educirati. To mi je cilj, rješavanje tog gorućeg problema. – rekla je Hampamer.

mčaržavec/sjever.hr
18.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.