Now Reading:
DAN GRADA LEPOGLAVE Škvarić: „Unatoč izazovnim vremenima, ovo je za nas najuspješnija godina”
Full Article 5 minutes read

DAN GRADA LEPOGLAVE Škvarić: „Unatoč izazovnim vremenima, ovo je za nas najuspješnija godina”

-Ova 2020. godina je najuspješnija godina grada Lepoglave, jedan od najvećih proračuna, više od 36 milijuna kuna. Bitno je da smo realizirali sve one projekte koje smo si postavili kao cilj, naglasio je gradonačelnik

Grad i Župa Lepoglava danas slave svoj dan, a obilježavanje je počelo posjetom gradonačelnika i njegovih suradnika mališanima u dječjim vrtićima.

Uslijedilo je polaganje vijenca kod središnjeg križa na gradskom groblju u spomen na branitelje poginule u Domovinskom ratu, nakon čega je
župnik Župe Lepoglava, vlč. Nenad Piskač predvodio svetu misu župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Središnji dio obilježavanja Dana grada bila je svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj se okupljenima obratio gradonačelnik Marijan Škvarić.
-Istaknuo bih jednu anegdotu, frazu koja kaže da je najgore kad se rodite, kada živite u vremenima koja vam nisu zanimljiva. Ova je godina bila izazov u svim pogledima. Zbog pojave korona virusa sve ono osobno, politički i gospodarski je promijenjeno. Sve što smo planirali na početku godine, stalo je – kazao je Škvarić te nastavio:

-Ova 2020. godina je najuspješnija godina grada Lepoglave, jedan od najvećih proračuna, više od 36 milijuna kuna. Bitno je da smo realizirali sve one projekte koje smo si postavili kao cilj; 5 milijuna kuna uložili smo u tekuće održavanje, u komunalnom dijelu, infrastrukturi 18 milijuna kuna uložili smo u izgradnju cesta, nogostupa, javne rasvjete… Spomenuo bih da je najznačajnije uređenje od 2 milijuna kuna za klizište na Svetom Ivanu i ulice Gorica.

Škvarić je dodao da u Gradu vode računa o radnim mjestima, o razvoju svoje zone.
-Imamo investitora iz Italije u Lepoglavi. Nadamo se da će iduće godine imati 25 novih zaposlenih. Imamo i sposobne poduzetnike koji su u teškim vremenima našli nova tržišta s novim idejama, a Grad Lepoglava je stajao na raspolaganju sredstvima besplatne pomoći razvoja gospodarstva, stajao je i na raspolaganju prilikom izrade programa i projekata zahvaljujući kojima su dobivena sredstva Europske unije. Tu su bile potpore i za turizam i za poljoprivredu – rekao je gradonačelnik.

I ovoga je puta naglasio da su ljudi na prvom mjestu, spomenuvši potporu Vatrogasnoj zajednici, sportskim udrugama, civilnom društvu i školama.
-Svakako vrijedi spomenuti i našu dobru demografsku politiku, politika da naši ljudi, prije svega mlade obitelji, ostanu u ovom našem prelijepom gradu. Omogućili smo 18 milijuna investicije da imamo vrtić u Lepoglavi i vrtić na Višnjici. Sva djeca u Lepoglavi ovog trenutka mogu pohađati predškolsko obrazovanje. Pratimo svoje građane, od potpore za novorođenčad, potpore za studente, dajemo uskrsnice i božićnice za umirovljenike. Govorimo o skrbi i brizi za sve naše građane – naglasio je Škvarić.

Vremena nisu jednostavna ni laka, trebamo biti odgovorni i stručni, na prvo mjesto staviti ljude i zahvaliti svima onima koji su pomogli da to ostvarimo, dodao je gradonačelnik.
-Zahvaljujem prije svega svom zamjeniku, predsjedniku Gradskog vijeća i vijećnicima jer mogli smo se ne slagati u nekim političkim stvarima, ali kad je trebalo donijeti odluke na korist našim građanima, imali smo konsenzus, razumijevanje i potporu. Zahvaljujući ljudima u stručnim službama Grada Lepoglave, devet zaposlenih što nije mnogo, odradili smo 14 projekata iz fondova EU, a 6 milijuna kuna potpore koje smo dobili itekako smo dobro iskoristili i to nam je omogućilo da ne opterećujemo naše građane – kazao je Škvarić zahvalivši i partnerima Grada uz čiju su pomoć završeni brojni projekti:
-Prije svega Hrvatskim vodama na gotovo 5 kilometara uređenog toka rijeke Bednje i potoka na širem lepoglavskom području. Govorim i o Hrvatskim cestama, ŽUC-u, varaždinskom HEP-u, komunalnim poduzećima, prije svih Varkomu zahvaljujući kojem smo pokrenuli jedan od kapitalnih projekata, a to je Aglomeracija. Tu je i Ivkom koji maksimalno sudjeluje u nastojanjima da Lepoglava bude zeleni grad.

Podsjetivši da je Lepoglava među 5 posto najtransparentnijih gradova u RH,
Škvarić je zahvalio i svim građanima koji su svojim idejama i sugestijama omogućili da se svi projektu uspješno realiziraju.

Predsjednik lepoglavskog Gradskog vijeća Robert Dukarić izrazio je zadovoljstvo zbog brojnih realiziranih projekata te naglasio:
-Riješili smo sve to uz sinergiju u dogovor u pozitivnom okruženju. Mi smo svi sjeli i donijeli bitne odluke da se to ostvari. Zahvaljujem i hrvatskoj vladi na ostvarenju proračuna i svim našim partnerima jer bez njih, bez građana i volontera ne bismo to uspjeli. Nadam se da ćemo do kraja mandata riješiti što je preostalo, a već razgovaramo i o novim idejama i projektima.

Svečana sjednica bila je i prigoda za dodjelu Plaketa Grada Lepoglave zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama. Plaketu za doprinos ugledu i promociji grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu dobili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Kamenica, Osnovna škola Ivana Rangera Kamenica, Udruga za sport i rekreaciju ” Sport za sve ” Višnjica te Dražen Husnjak, Franjo Bračko i Vjeran Ježek, dok su za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju plakete dobili Zvonimir Šoštarek i Štefica Erdec.

Uime nagrađenih, zahvalio je Zorislav Rodek, predsjednik DVD-a Kamenica, naglasivši da je priznanje Grada Lepoglave čast i ponos, ali i obveza dobitnika da i dalje promoviraju i pronose ime grada Lepoglave, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.
-Građanima župe grada Lepoglave čestitam njihov dan, a svima želim sretan Božić te uspješnu novu i punu zdravlja 2021. godinu.

foto: m.sopek

ak/sjever.hr

08.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.