Now Reading:
Dobrovoljno vatrogasno društvo Prišlin – Hum preselilo u novoizgrađene garaže
Full Article 5 minutes read

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prišlin – Hum preselilo u novoizgrađene garaže

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prišlin – Hum jučer je preselilo u novoizgrađene garaže.

-Jučer se na vatrogasnom domu uključila sirena za vatrogasnu uzbunu, ali ovaj put s drugačijem značenjem. Naša vatrogasna vozila su na taj zvuk zadnji put izašla iz postojećih, starih garaža. Put su nastavili po području našeg djelovanja, a koristeći zvučnu i svjetlosnu signalizaciju. Tim činom barem smo na malo se uspjeli proveseliti što smo se preselili u nove vatrogasne garaže koje su bile ove godine i izgrađene – rekao je predsjednik Dražen Pereti.

Kazao je kako su vatrogasne garaže najljepši dokaz želje društva da se razvijaju prema još jačoj i sigurnijoj organizaciji, a sve kako bi pomogli ljudima u svakoj nevolji.

-Priča koja je krenula još 2014. privedena je skoro kraju. Na skupštini društva 2014. izglasana je kupnja zemljišta u korist društva, a u svrhu izgradnje novih, još jačih temelja operativne jedinice društva. Ideja o kupnji zemljišta došla je jer na postojećem objektu nismo imali mogućnost proširenja i nismo mogli pratiti sve zahtjevnije zakone o vatrogastvu. Zemljište smo kupili, ali zbog nedostatka financija nismo mogli odmah u izgradnju. Prijavljivali smo kroz EU fondove od 2016. do 2018. izgradnju cijelog novog vatrogasnog dom, ali nismo ni na jednu prijavu dobili prolaznu ocjenu zbog indeksa razvijenosti pa smo počeli smo tražiti novo rješenje za društvo. Upravnom odboru, a kasnije i Skupštini društva, prezentirao sam ideju da operativnu postrojbu premjestimo na novu lokaciju, a administraciju ostavimo na staroj lokaciji. Itekako sam bio zadovoljan s prihvaćanjem nove ideje i želje članova da se društvo razvije u još jaču i veću „udrugu“ – pojasnio je predsjednik.

Naglasio je da je tako započela izgradnja garaža i skladišta na novom zemljištu. U 11. mjesecu 2019. krenulo se s iskopima, a godinu dana kasnije garaže su završene.

-Vjerujem da među prvima u HR koji imamo „pametnu garažu“. Garažom se može upravljati na daljinu što uključuje otvaranje i zatvaranje vrata, nadzor temperature i senzore kretanja. To nam omogućuje aplikacija Emergency Asisst koja nam također bude od velike koristi kod intervencija jer će nam pokazivati koliko operativca se javlja na intervenciju, lokaciju intervencije, također pomoću tableta u autima će nas navigirati na mjesto intervencije – istaknuo je Pereti.

Izgradnju garaže nisu mogli samostalno financirati jer je projekt vrijedan preko 795.000 kn, pa im je uz vlastite novce i manji kredit bila potrebna i pomoć donatora.

-Najznačajniji donator je Općina Hum na Sutli te se ovim putem zahvaljujem načelniku i vijećnicima što su prepoznali našu potrebu za novim objektom. Zahvala i Vatrogasnoj zajednici općine Hum na Sutli koja nam je raspodjelom kapitalnih ulaganja pomogla, te Vatrogasnoj zajednici Krapinsko Zagorske županije koja je također financijski pomogla. Donator sa više od 20.000 bile su Usluge i trgovina Tomislav Lugarić – kazao je.

Zahvalio je i ostalim vrijednim donatorima: Trgovina Strahinjčica , Graditeljstvo  Anđelko Ivić,  Strojomat,strojna obrada metala VL.Robert Javorić,  Stolarija Marko,VL.Mladen Cerovski i Marko Cerovski, Dobrovoljno Vatrogasno Društvo ĐURMANEC, Zidarski obrt Špoljar VL. Marjan Špoljar, Marko Očko EMERGENSY ASSIST , Titanik I.H. VL. Ivica Horvat, Strojarstvo Pildek, JŠ trans,VL. Jože Škrabl, Dobrovoljno vatrogasno društvo Poljana Sutlanska, Prostovoljno  Gasilsko  Društvo STEKLARNA ROGAŠKA, Transport  Javorić,VL. Ankica Javorić , Frizerski salon TIN VL. Vlatka Halužan, Stolarija Stolmont VL. Miljenko Štruklec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Oroslavlje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Brezova, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepajci, Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovsko, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sloga Plavić, Mali Tabor Transporti VL. Marjan Bračun, ANY  frizerski salon,VL. Jadranka Lugarić, Salon GOGA, VL. Gordana Špiljak, Proizvodnja i trgovina kristala,VL. Bojan Podhraški , Vatropromet  Zagreb

Zahvalio je i članovima na uključenju u aktivnosti na izgradnji garaže:

DRAŽEN GRAHOVAR, DENIS MAJCENIĆ, JOSIP PERETI, ALEN MIKLAUŽIĆ, DARKO KAMENŠČAK, BOŠTJAN LUGARIĆ,ALAN BARUKČIĆ, JOŠKO PERETI, DARKO HERAK, DAVOR BRAČUN, HRVOJE KOVAČEC, IVAN GLUHAK, FILIP KROŠLIN, VLADO TEPEŠ, DAMIR BREŽNJAK,JOSIP CEROVSKI, MARKO PONGRAČIĆ, MARIO ŠPILJAK, MAJA PERETI, KAROLINA HUMSKI, IVANA GRAHOVAR, LEA LUGARIĆ, MATIJA JESIH, ARIJANA KRIZMANIĆ.

Zahvalio je i Josipu Bračun-Braco za postavljanje pločica u sanitarijama, Miroslavu Voslaru za postavljanje naljepnica na  garaži, Bojanu Halužan za pomoć oko valjanja platoa na parkiralištu, Daliboru Ivić i Davidu Grahovar na pomoći oko postavljanja gips ploča. Kecur Leonardu i Francu Kužnar na pomoć oko pripreme armature.

-Još jednom se svima iskreno zahvaljujem na donacijama i na odvojenom vremenu kojeg su utrošili na dobrobit našeg društva. Svečano manifestaciju  nismo u mogućnosti odraditi ove godine zbog epidemiološke situacije. Tako da je svečano otvorenje objekta  predviđeno za 19.6.2021. gdje ćemo se svim donatorima još jednom zahvaliti, a svi ostali ste pozvani na zajedničko druženje – poručio je predsjednik društva.

sjever.hr 06.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.