Now Reading:
VIDEO: Mladi Lepoglavčanin Dorian Varović objavio prvi autorski sing “Stand”
Full Article 5 minutes read

VIDEO: Mladi Lepoglavčanin Dorian Varović objavio prvi autorski sing “Stand”

Dorian Varović je dvadesetčetverogodišnji hrvatski kantautor. Rođen u Lepoglavi, trenutno živi u Zagrebu. Primaran instrument mu je gitara, uz osnovno znanje klavira i bubnjeva naučenih samostalno (za razliku od gitare čije je sviranje savladao u formalnoj izobrazbi). U prethodne dvije godine radi veliki zaokret u karijeri; više se toliko ne fokusira na obrade, već se počinje ozbiljnije baviti autorskim radom. Odrastao je na glazbi Seattle grunge zvuka, a iako su mu se stilovi i uzori znatno mijenjali kroz godine, neki vječni klasici kojima se uvijek vraća su Elvis i Sinatra. Kao trenutne glazbene uzore ističe Black Pumas, Matta Corbyja, Sama Cooka, Leona Bridgesa, J.R. Augusta te Teskey Brothers. Kroz vlastiti autorski rad nastoji spajati zvukove bluesa, soula, funka, R’n’B-a i rocka čime stvara sebi svojstven, jedinstven, zvuk. Svojim melodijama nadopunjuje autorske tekstove, tvoreći između njih jedan čvrsti sklad.

Nastupao je na brojnim festivalima, među kojima su i Špancirfest, Prvi glas Zagorja, Oronota…

U proteklih nekoliko godina aktivnije vodi YouTube kanal na kome objavljuje obrade brojnih renomiranih izvođača, koje nerijetko dobivaju veliku pažnju javnosti.

WhatsApp Image 2020-11-08 at 19.53.49 (1)

Uz glazbu, njegova je druga velika ljubav kineziologija koju i studira. Primarni mu je cilj pomoći ljudima da se bolje osjećaju u svojem tijelu, tako da ova naizgled nespojiva kombinacija itekako ima smisla – glazbom hrani njihovu dušu, a kineziološkim znanjem pomaže njihovom tjelesnom boljitku.  

Glazbu i pisanje gleda kao dio sebe samog i on je dio nje, bez nje ne može. Potrebna mu je da se osjeća potpuno, ona uvijek pronađe neki put do njega. Puno ga naučila, gura ga u nepoznato, van njegove zone komfora, tamo gdje je u potpunosti ogoljen, gdje se nalaze njegove najdublje misli i strahovi. Bila mu je potpora i liječila ga u najmračnijim trenucima mentalnog zdravlja, pomogla mu da iz svega izađe jači, kao pobjednik nad svojim demonima. I u dobru i u zlu – ona ga upotpunjuje. 

Stand je prvi autorski singl. On je tek početak jedne dugoročne glazbene karijere, te uvertira u album koji će uskoro ugledati svjetlo dana. Aktivno radi na novim pjesmama, a materijala ima toliko da je i sama odluka oko toga koju će pjesmu prvu predstaviti svijetu bila podosta teška.

Pjesma ‘Stand‘ je refleksija na život. Lirski se subjekt u pjesmi osvrće na prijašnja iskustva, događaje koji definiraju osobu kakvom je postao. Ona istovremeno progovara i o bivanju u trenutku, u sadašnjosti. U današnje smo vrijeme sve češće zaokupljeni užurbanim načinom života, preokupirani poslom, obitelji. Sve što radimo, radimo za bolje sutra. Pitanje koje je potaknulo pisanje ove pjesme jest; Što ako? Što ako je danas zadnji dan, što ako sutra nikada neće stići? ,,Ovo me pitanje tjera da zastanem na trenutak, pogledam okolo i unutar sebe te budem zahvalan na svemu što mi je pruženo i što imam. Tjera me da barem na tren pustim brige i jednostavno se prepustim trenutku. Svaka se osoba barem jednom u svom životu zapitala isto, a ova je pjesma moj način poticanja na razmišljanje o istom.“ Uz to, kroz pjesmu se javljaju i motivi oprosta za greške počinjene u prošlosti, prihvaćanju tih grešaka i njihovom uvažavanju, jer bez njih ne bismo bili ono što danas jesmo.

Tekst i glazbu potpisuje sam Dorian, produkciju i aranžman Slavko Vincek (u čijem je studiju – SlavSoundStudios – pjesma i snimljena), a mastering potpisuje Jasmin Barbir (Fusion Mastering).

,,Aktivno surađujem sa SlavSoundStudiom kroz protekle dvije godine na svim projektima vezanim uz glazbu. Od raznih obrada pa sve do, napokon, autorskih pjesama te nadolazećeg albuma. Sa Slavkom sam stvorio jednu veoma produktivnu i efikasnu radnu dinamiku, on razumije moje ideje i vizije te ih nadopunjuje i podiže na razine koje ponekad nadilaze i moja najviša očekivanja.

Gostujući glazbenici na pjesmi su Jura Geci (Vodoo Lizards, Soul Fingers), Matija Burek i Karlo Merkaš (Jam Ritual), Vid Kralj NovakEma Kovačić i Ana-Leona Lončar. ,,Velika mi je čast imati ovako vrsne glazbenike koji su ostavili poseban trag na pjesmi koja predstavlja jedan od najvećih koraka u mome životu.

Vizualni identitet pjesmi je dao Viktor Bašić, koji je snimatelj video spota. Sam video je sniman u Trakošćanu te na dijelovima Parka šume Grmoščica.

Mladi Dorina inspiraciju pronalazi u osobnim iskustvima, u promatranju međuljudskih odnosa, unutarnjih dvojbi, snova i strahova. Kao osoba koja duboko proživljava sve što ga okružuje, kroz svoje pjesme često provlači i teme gorućih problema koji se dešavaju diljem svijeta. 

www.sjever.hr 30.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.