Now Reading:
Mmmmm…. Zimski tiramisu uz koji ništa ne može poći po krivu!
Full Article 3 minutes read

Mmmmm…. Zimski tiramisu uz koji ništa ne može poći po krivu!

Svako godišnje doba svoj tiramisu ima, a mi smo otkrili recept za jedan pravi zimski uz koji ništa ne može poći po krivu. Iza svakog vrhunskog tiramisua stoji vrhunska kava jer je ova talijanska slastica specifična baš po tom okusu svima nam dragog crnog napitka.

Uz neočekivane dodatke tiramisuu koji mu daju baš pravi zimski štih kao što su naranča i panettone, talijanski slatki božićni kruh, za zalijevanje piškota koristili smo finu kavu Costa Coffee. Od svih vrsta koje su nam dopale u ruke izabrali smo njihov Signature Blend Dark, snažnu i čokoladnu mješavinu savršenu za espresso. Tamnim prženjem stvorili su čokoladnu aromu s notama karamele i prženih bedema i po našem mišljenju, idealnu kavu za tiramisu kojem nema premca.

Poslužite li ga u čašama, nema jednostavnije pripreme, a uz pjenasti nazubljeni zadnji sloj posipan kakao prahom, u ovu ”snježnu” planinu rijetko će tko odoljeti zaroniti svoju žlicu.

SASTOJCI ZA ZIMSKI TIRAMISU:

1 šalica kave 
4 jaja
110 g šećera
500 g sira mascarpone
1 žlica narančine korice
sok 1 naranče
1 žlica ekstrakta vanilije
200 ml vrhnja za šlag
4 žlice amaretta
2 žlice ruma
piškote (20 kom)
panettone (3 šnite)
kakao prah

PRIPREMA:
1. Svaki vrhunski tiramisu počinje s vrhunskom kavom pa prvo skuhajte kavu. Naša preporuka je kafetijera jer na taj način dobivate kavu najsličniju espressu te zadržavate najviše aroma samog blenda. Imate li kafetijeru, donji pretinac napunite vodom do oznake, pretinac za kavu napunite do vrha i nježno rasporedite kako bi do gornjeg pretinca došle samo željene arome bez dodatne gorčine.

2. Jajima dodajte 100 grama šećera pa ih umutite dok ne dobijete glatku svjetložutu kremu. Dodajte joj ekstrakt vanilije, mascarpone, narančinu koru i dvije žlice amaretta te sve sjedinite mikserom.

3. Umutite vrhnje s tri žlice šećera u šlag pa u njega dodajte kremu od jaja i mascarponea. Špatulom ih nježno sjedinite kako bi krema ostala pjenasta i prozračna.

4. U kavu dodajte žlicu ruma i dvije žlice amaretta. Iscijedite naranču i u njezin sok dodajte žlicu ruma.

5. Vaš tiramisu spreman je za nastajanje. Odlučite li se za posluživanje u čašama, ništa ne može poći po zlu. Natrgajte komadiće piškote na dno čaše i zalijte ih s dvije do tri žlice aromatizirane kave, na njih stavite kremu, pa na kremu natrgani panettone. Panettone zalijte narančinim sokom i rumom pa dodajte još jedan sloj kreme na koju poslažete komadiće piškote s natopljenom kavom i završite kremom. Završni sloj oblikujte poput vrha neke snježne planine te ga pospite kakao prahom.

6. Tiramisu poslužite uz mirisnu kavu koju ste koristili i u tiramisuu. Uživajte u finim zimskim aromama inače sasvim običnog tiramisua.

www.sjever.hr/zadovoljna.hr 29.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.