Now Reading:
Glavak, Tramišak i pet župana: Razvojni sporazum finalizirat će se iduće godine, projekti za novu financijsku omotnicu spremni
Full Article 6 minutes read

Glavak, Tramišak i pet župana: Razvojni sporazum finalizirat će se iduće godine, projekti za novu financijsku omotnicu spremni

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak održala je u ponedjeljak u Čakovcu sastanak s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te županima pet sjevernih županija.

Sastanak je održan uoči donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira i Plana oporavka u Europskom parlamentu, a kako bi se predstavili projekti od važnosti za sjever Hrvatske koji bi se financirali iz sredstava EU.

Ministrica Tramišak naglasila je da su dogovorene sljedeće aktivnosti Ministarstva i pet župana u kontekstu potpisivanja Razvojnog sporazuma, koji je jedan od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja RH.

– Radit ćemo sljedećih nekoliko mjeseci intenzivno na potpisu Razvojnog sporazuma za ovih pet županija sjeverne Hrvatske. Započinjemo programiranje novog višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. za sredstva iz europskih fondova. Očekujem kvalitetne strateške projekte koji će doprinijeti kako regionalnom razvoju, ali prvenstveno razvoju gospodarstva, novim zapošljavanjima, kvalitetnijim radnim mjestima na području sjevera Hrvatske. Među prioritetima su željeznička infrastruktura, cestovna infrastruktura, ulaganja u znanost, obrazovanje, zdravstveni sektor. To su strateški prioriteti za sve županije, gotovo su svi isti – kazala je ministrica.

Sunčana Glavak je nakon sastanka kazala kako je bio kontruktivan.

– Moja inicijativa je bila upravo uoči donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira i Plana oporavka, da vidimo na koji način ja kao jedina zastupnica iz ovog dijela Hrvatske mogu pomoći i želim pomoći u svim projektima koji će unaprijediti gospodarstvo i na svaki drugi način unaprijediti život na sjeveru, odnosno u ovim našim krajevima – rekla je Glavak te dodala da je dogovoreno potpisivanje razvojnog sporazuma početkom 2021.

-Dogovorili smo, jednako tako, a to će župani u stalnoj komunikaciji usuglasiti koji su to prioriteti koji će biti delegirani za financijska sredstva – istaknula je europarlamentarka te dodala da će još puno posla pred njima.

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je da su na sastanku upozorili na cijeli niz problema s kojima se suočavaju, kao i na potrebu definiranja okvira budućeg djelovanja, s obzirom da smo pred sedmogodišnjim proračunom EU, kao i EU programom za oporavak od koronakrize.

-Dogovoreno je da će procedura za potpisivanje razvojnog sporazuma za sjevernu i središnju Hrvatsku biti završena početkom sljedeće godine, sukladno zakonskom okviru. Za nas župane sa sjevera bit će puno čvršći temelj za donošenje strategija – istaknuo je župan Radimir Čačić.

Pet županija je konkretne projekte već predalo Vladi RH.

– Riječ je o cijelom spektru različitih projekata, a ministrica Tramišak je s pravom naglasila da će se posebna pažnja posvetiti velikim projektima. Osim o infrastrukturnim projektima te projektu izgradnje brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Krapine do Zagreba vrijednoj 450 milijuna eura, koji su neupitni, posebno će se voditi računa projektima u školstvu i zdravstvu. Ta područja županije posebno pokrivaju, pa je mogućnost financiranja tih projekata iz EU fondova za nas izuzetno bitna – rekao je Čačić.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je da je razvojni sporazum temelj za kvalitetnije povlačenje sredstva iz novog financijskog razdoblja EU.

-Znamo da financijsko razdoblje 2017.-2020. lagano ide kraju, još tri godine postoji mogućnost da vi dobijete financirano ono što ste prije ugovorili. Nakon toga ide financijsko razdoblje 2021.-2027. gdje će biti veliki novac koji će državama članicama biti na raspolaganju. Naravno da dio tog kolača želimo i mi temeljem kvalitetnih i dobrih projekata i u trenutku kad se natječaji raspisuju mi želimo biti potpuno spremni. Ta spremnost podrazumijeva da znamo što želimo, da detektiramo sve naše potrebe i na temelju toga izradimo svu projektnu dokumentaciju i kad natječaj bude raspisan, da se samo kandidiramo – rekao je Posavec te dodao da je riječ je o nastavku kapitalnih projekata koji su segmentirani u području zdravstva, obrazovanja, prometne infrastrukture te gospodarstva.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da su definirani svi koraci koji vode do potpisivanje razvojnoj sporazuma.

-To znači da ministrica prvo mora potpisati pismo namjere i da nakon toga krećemo u taj postupak. S obzirom da je sada i u programu Vlade Republike Hrvatske i razvojni sporazum za sjever Hrvatske, vjerujem da ćemo u prvom kvartalu sljedeće godine to riješiti. Ono što tu treba posebno naglasiti je to da su županije pripremile i imaju gotovih projekata s izdanim građevinskim dozvolama spremnih da se odmah krene u postupke javne nabave, puno više nego što će biti osigurano i novaca iz mehanizma za oporavke i otpornosti, i nove financijske omotnice što smatram da je slatka briga. Mi smo tražili od ministrice da se jasno objave rokovi kada će se natječaji raspisivati i koji će to biti prioriteti kako bi mi znali o kojem će se konkretnim našim projektima raditi. Ovo je, rekao bih, prilika života za neke projekte da se realiziraju – kazao je Kolar.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, istaknuo je kako su raspravljali i o metodologiji utvrđivanja sufinanciranja projekata.

-Važno je da za određivanje koji se projekt bude i u kojem obimu realizirao, moraju biti jasni kriteriji koji prije svega za cilj imaju ravnomjerni razvoj tog našeg prostora, da su to kvalitetni projekti koji doprinose razvoju pojedinih sredina, da nikako nekakav politički kriterij ili kriterij brzog prsta ne može odlučivati o tome koji se projekt realizira. Treba razdvojit projekte koji se trebaju realizirati s nacionalnog aspekta, to je primjerice razvoj širokopojasne internetske infrastrukture kao preduvjet razvoja novih tehnologija. Oni projekti koji su nižeg ranga, koji se realiziraju s aspekta nas regionalnih samouprava, da imaju jedan ravnopravan status kao i svi ostali – pojasnio je Koren.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs rekao je da je na sastanku naglašeno da će Vlada Republike Hrvatske napraviti ono što treba kako bi se finalizirao razvojni sporazum.

-Ono što je već utvrđeno su projekti koji su usuglašeni i koji su u konačnici, naravno, vezani uz infrastrukturu, promet, ceste, ali i uz naravno druge stvari kao što je školstvo ili zdravstvo. Mislim da je to ključno, da je to važno za sve nas i da iskoristimo jednu šansu. I u konačnici da Vlada, Ministarstvo i mi, općine, gradovi i svi ostali činimo to u jednom partnerskom odnosu. A kad govorimo o tome, kad početkom 2021. potpišemo konačni sporazum koji će biti pravovaljan, otvorit će nam se mogućnost da ti projekti nakon toga idu i na realizaciju – kazao je Bajs.

m.furlan/sjever.hr 23.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.