Now Reading:
Zastupnik Dretar upozorio na stanje na Sjeveru Hrvatske, govorio o prodaji Termoplina, balama smeća te stanju u OB Varaždin
Full Article 3 minutes read

Zastupnik Dretar upozorio na stanje na Sjeveru Hrvatske, govorio o prodaji Termoplina, balama smeća te stanju u OB Varaždin

Tijekom današnjega obraćanja zastupničkom domu Hrvatskoga sabora izlaganje je imao saborski zastupnik Domovinskog pokreta 3. Izborne jedinice Davor Dretar Drele. Priopćenje koje je stiglo na adresu naše redakcije prenosimo u nastavku:

“Dretar je podsjetio kako svaki grad ima svoju aferu sličnu onoj s vjetroelektranama Krš – Pađene pa tako i grad Varaždin, u kojem se putem gradskog vijeća priprema odluka o prodaji javnog poduzeća Termoplin.

Dretar je ukazao na uvijek istu sličnost takvih prodaja koje se uobičajeno već pripremaju na kraju mandata poglavarstva i pred same lokalne izbore. Rukopis je u oba slučaja prepoznatljiv za pogodovanje. Integralno rješenje koje je donijelo varaždinsko poglavarstvo liči na izvansudsku nagodbu u sporovima i tužbama koje su zasnovane na balama smeća, i koje su na nadležnom sudu u postupku. Navedeni sudski postupci oko bala smeća ne mogu se pravno rješavati izvan suda, a poglavito ne zaduženjem proračuna grada Varaždina što se predlaže tim takozvanim integralnim rješenjem. Tužbe za naknadu štete imaju svoj institut nagodbe unutar sudskog postupka i to prije samog prihvaćanja sudovanja. Kako se taj institut potrošio i u postupku nije došlo do nagodbe, postupak za naknadu štete ima svoj jedini epilog do pravomoćnosti presude na sudu drugog stupnja. I zato je poglavarstvo takozvano integralno rješenje uputilo na ispitivanje zakonitosti.

– Integralno rješenje je trenutno na ispitivanju svoje zakonitosti ispred nadležnog suda, i nadam se da će biti zaustavljeno i da se neće dogoditi još jedno saniranje posljedica lokalnog kriminala novcem poreznih obveznika – zaključio je Dretar.

Gradu Varaždinu je zakonska obveza zbrinjavati komunalni otpad, a cijena zbrinjavanja donesena je uredbom po kojoj građani odvajaju komunalni otpad, te se isti reciklira. Komunalne jedinice koje recikliraju imaju nižu cijenu odvoza no taj varaždinski otpad se odvozi i zbrinjava u Davoru po cijeni nerecikliranog otpada. Smeće se odvozi kao miješani otpad bez recikliranja, a istovremeno se na ulazu u Varaždin već godinama nalazi jedinstvena umjetnička instalacija, napravljena od tisuća i tisuća bala prešanog otpada iz kojih već rastu stabalca javora i breze, grmovi kadulje i razno poljsko cvijeće, kao savršen podsjetnik na nemar, nebrigu i kriminal na sjeveru Hrvatske – kazao je Dretar.

Podsjetio je na 207 novih slučajeva zaraze korona virusom u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata i naglasio kako sedmodnevni broj novootkrivenih slučajeva ovime opet prelazi vrijednost od 1500 oboljelih pa je od jučer, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Varaždinska županija europska regija s najvećim brojem novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika.

– Varaždinski župan Čačić se na sjednici Županijske skupštine održanoj 2. rujna pohvalio da bolnica ima 30 respiratora i da su u potpunosti spremni za drugi val Covida-19, ali ono što ovoga časa vidimo je potpuni kolaps na Sjeveru, a Varaždinska županija je po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika najgora u Europskoj uniji! U jeku ove pandemije pokazalo se da nedostaje više od polovice respiratora, pa sa punim pravom pitam gdje su ti respiratori nestali? Stoga u ime svih stanovnika Varaždinske županije pozivam župana Čačića i ministra Beroša, da poduzmu hitne mjere kako bi se ovo stanje što brže popravilo, a građane da odgovornim ponašanjem pridonesu normalizaciji stanja na Sjeveru – zaključio je svoje izlaganje saborski zastupnik Davor Dretar.

sjever.hr 19.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.