Now Reading:
Međimurske srednje škole uskoro bi mogle prijeći na online nastavu?
Full Article 3 minutes read

Međimurske srednje škole uskoro bi mogle prijeći na online nastavu?

Međimurski Stožer civilne zaštite za vikend je objavio kako se kreće s brzim antigenskim testiranjima u nekoliko osnovnih i srednjih škola.

Testiranje bi obuhvaćalo 2500 osoba s ciljem detekcije koronavirusa kod slabo simptomatskih učenika ili kod onih bez simptoma.

O brzim testovima govorio je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera župan Matija Posavec. Rekao je da su važni jer mogu dati jasniju sliku prenošenja zaraze.

– Uzet će se jedna lokacija uz granicu, obzirom da su žarišta i u susjednoj Sloveniji, a dosta ljudi tamo radi, jedna škola osnovna, jedna srednja gdje su učenici putnici, da vidimo koliko je zaraze u javnom prijevozu ili u čekanju autobusa – rekao je župan.

Osvrnuo se i na mogućnost uvođenja online nastave za srednje škole.

– Što se tiče same nastave, u Hrvatskoj nigdje, a ima županija koje su gore od Međimurske, nema online nastave. Ima prema potrebi, ako je netko pozitivan pa cijeli razred ide u samoizolaciju. Brojke zaraženih u osnovnim školama u ovom trenutku su 0,15 posto u osnovnim, 0,65 posto u srednjim školama. Ali mislim da ne bi bilo loše da barem jedan dio srednjoškolskih učenika bude na online nastavi. To je na stolu i raspravljamo. Ako liječnici vele da bi nam to za tjedan ili deset dana moglo smanjiti broj oboljelih osoba, mi ćemo u to ići – pojasnio je župan.

Da se ciljana brza testiranja provedu, zalaže se i predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

Ja mislim da je to jako dobra ideja, nadam se da će se to provesti. Takva testiranja bi nam itekako dobro pokazalo što se zapravo događa i kakvo je realno stanje u školama i javnim sredinama – kazala je.

Smatra kako su upravo srednje škole problematične.

– Srednje škole su fokus iz kojeg se zaraza širi – naglasila je te dodala da se ne treba voditi podatkom da je u srednjim školama manji broj zaraženih učenika. Smatra da je vjerojatno dosta učenika bez simptoma ili pak s blagim simptomima poput prehlade, koji oni jako dobro podnose.

– Oni budu pozitivni i infekciju prenose u vlakovima, autobusima, javnom prijevozu, prenose između sebe u kafićima prije nastave i nakon nastave kada čekaju prijevoz. Također, srednjoškolci se ili ne pridržavaju mjera, ili ih se pridržavaju slabo.

Čulinović Čaić naglašava kako učenici potom zarazu prenose ukućanima, braći, sestrama te tu onda dolazi do eksponencijalnog širenja zaraze.

Iz navedenih su razloga predstavnici organizacija i udruga liječnika u Međimurskoj županiji uputili dopis županijskom Stožeru s prijedlogom primjene strožih mjera u županiji koje obuhvaćaju i prelazak srednjoškolaca na online nastavu.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata kazala je kako je Stožer prihvatio dio mjera.

– Prihvatili su mjeru za online nastavu, nastojat će je provesti, ja se nadam da hoće – kazala je.

m.furlan/sjever.hr 19.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.