Now Reading:
Habijan u Saboru o uvođenju eura
Full Article 3 minutes read

Habijan u Saboru o uvođenju eura

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u četvrtak je u ime Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru iznio stav i osvrt na posljednju sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te na prijedlog Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom koji je upućen na javno savjetovanje.

Habijan je napomenuo kako je zbog izbjegavanja kakofonije u javnom prostoru nužno isticati prednosti članstva u Europskoj uniji kao i razloge za uvođenje eura:

„Zamislimo na trenutak da Hrvatska u vrijeme najveće globalne krize u posljednjih 100 godina uzrokovane pandemijom covid-19 nije članica Europske unije. Bio bi joj onemogućen ulazak na unutarnje tržište EU, kao i pristup sredstvima iz EU fondova. Upravo zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska u narednom razdoblju ima na raspolaganju 24,2 milijarde eura, a da je već sada u eurozoni, na raspolaganju bi imala dodatnih 1,1 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog mehanizma za financiranje u kriznim situacijama.“

Naglasio je prednosti koje će Hrvatska ostvariti ulaskom u eurozonu: „Valutni rizik u eurima kojemu je izložena većina naših građana, ali i trgovačkih društava, potpuno će nestati. Zaduživanje će postati povoljnije, a međunarodna razmjena s članicama europodručja bit će olakšana jer neće biti potrebe za učestalim zamjenama kuna u eure i obratno. Povećat će se otpornost gospodarstva na takozvane vanjske šokove, a sve navedeno u konačnici će pridonijeti poboljšanju poslovne i investicijske klime.“

Vlada Republike Hrvatske je u svibnju 2018. godine donijela Odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, a ključan korak u procesu uvođenja eura je ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam (ERM II) u srpnju ove godine. Premijer Andrej Plenković je na 7. sjednici Nacionalnog vijeća najavio kako je cilj pripremiti sve potrebno za uvođenje eura s 1.1.2023. godine, a putem e-savjetovanja objavljen je prijedlog Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom. „Važno je spomenuti da je prijedlogom predviđeno kako će se konverzija kunskih sredstava na računima banaka provesti trenutačno na dan uvođenja eura, bez naknade, dok će se svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrati kreditima u eurima, a pitanje njihove konverzije bit će regulirano zakonom kojim se uređuje uvođenje eura u Republici Hrvatskoj.“ – rekao je Habijan.

Zaključio je kako je važno građanima kroz edukativne aktivnosti prenijeti sve važne informacije te podići svijest o mjerama za zaštitu potrošača i kontrolu provedbe obveze dvojnog iskazivanja cijena i pravila o preračunavanju cijena.

www.sjever.hr 13.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.