Now Reading:
Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije reagirao na širenje govora mržnje i donio zaključke o njegovom sprječavanju – Vidović Krišto jedina protiv
Full Article 3 minutes read

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije reagirao na širenje govora mržnje i donio zaključke o njegovom sprječavanju – Vidović Krišto jedina protiv

U cijelosti prenosimo priopćenje Županijske organizacije Narodne stranke-Reformisti Varaždinske županije:

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jučer je reagirao na širenje govora mržnje i netolerancije u hrvatskom javnom prostoru i prihvatio zaključak kojim se pozivaju pružatelji medijskih usluga i elektroničkih publikacija da donesu vlastite kodekse o sprječavanju govora mržnje, te zaključak da govor mržnje treba sustavno suzbijati promicanjem i podizanjem razine medijske pismenosti građana u pogledu širenja takvih sadržaja.

Oba zaključka prihvaćena su većinom glasova članova Odbora. Suzdržan je bio Nino Raspudić iz Mosta, dok je protiv zaključaka glasala zastupnica u Klubu zastupnika Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Natalija Martinčević rekla je kako je nakon nedavnog napada vatrenim oružjem na policajce ispred Vlade na Markovu trgu morala reagirati i hitno sazvati sjednicu Odbora.

-Govor mržnje taloži se u društvu već godinama i trend je nažalost takav da je govora mržnje sve više što je najvidljivije u komentarima na društvenim mrežama, a sve to dovodi do neprihvatljive radikalizacije društva i poticanja na nasilje. Stoga smatram kako je krajnje vrijeme da kao saborski zastupnici reagiramo na ove negativne pojave i pokrenemo rješavanje ovoga problema – istaknula je Martinčević.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek složila se kako je govor mržnje na društvenim mrežama poseban problem te da one u ovom trenutku nisu definirane kao mediji već je odgovornost društvenih mreža određena samoregulirajućim aktima vodećih internetskih platformi. Naglasila je i kako je najučinkovitiji način borbe protiv govora mržnje u javnosti poticanje medijske pismenosti i educiranje mladih.

Josip Popovac ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije istaknuo je kako bi se 90 posto problema riješilo kada bi se sa društvenih mreža uklonili lažni profili i kada bi se imenom i prezimenom znalo tko stoji iza takvih komentara, te je dodao da je Facebook u samo jednom mjesecu u Europi obrisao 600.000 lažnih profila.

Član Odbora Vilim Matula upozorio je kako govor mržnje, netrpeljivost, omalovažavanje manjina i poticanje na nasilje ipak ne postoje samo na društvenim mrežama već ih se može pronaći i u nekim hrvatskim medijima.

Odbor za informatiziranje, informatizaciju i medije većinom glasova prihvatio je i Izvješće o provedbi zakona o pravu na pristup informacijama za 2019. koji je podnio povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan.

www.sjever.hr

12.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.