Now Reading:
U Međimurju 192 novozaražena, Stožer predlaže strože mjere
Full Article 4 minutes read

U Međimurju 192 novozaražena, Stožer predlaže strože mjere

U Međimurskoj županiji zabilježena su 192 novozaražena koronavirusom, a 57 ih je na liječenju u Županijskog bolnici Čakovec, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Od jučer je testirana 401 osoba, 192 su pozitivne, a oporavila se 121.

Lidija Vrbanec Megla, epidemiologinja međimurskog ZZJZ rekla je da se bilježi kontinuirani porast novooboljelih.

– Nama se sedmodnevna incidencija od 27.10. povećala s 256 na 781 na 100 tisuća stanovnika, odnosno 14-dnevna 732 na 1258 – rekla je Vrbanec Megla te dodala kako je do sada registrirano 18 umrlih.

Prosječna dob umrlih je 81 godina, a preminulo je 8 žena i 10 muškaraca.

– U ovom trenutku mi dijelimo sudbinu praktički cijele Europe. Cijelo Međimurje je jedno veliko žarište i ne možemo više pratiti pojedine sredine, ima li negdje više, u kojoj općini – kazala je epidemiologinja i dodala da su u domovima za starije pozitivna 84 korisnika.

– Imamo povećanje broja hospitaliziranih, produžuje se vrijeme od kad su ljudi u bolnici, smanjuje nam se broj otpusta, a povećava nam se broj prijema i suočavamo se s teškim kliničkim slikama – zaključila je Vrbanec Megla.

Župan Matija Posavec kazao je da brojke nisu sjajne, no mjesta panici nema.

– Bitnije od ukupnih brojki je koliko je sustav održiv, a u ovome trenutku zdravstveni sustav je održiv. Dobrom organizacijom nastojimo i nastojat ćemo uvijek biti korak-dva ispred onoga što projiciramo da nas čeka. Međimurje nije otok, nije izolirano, mi dijelimo sudbinu, možda ne s hrvatskim regijama na moru, ali dijelimo sudbino s regijama koje su oko nas. Danas imate na području slovenskog Prekmurja, od Lendave do Murske Sobote, incidenciju od 1.600 pozitivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika. Maribor je na preko tisuću, područja južne Štajerske nešto bolja situacija, ali tu smo negdje. Ovo je trenutak u kojem se svi nalazimo i trebamo ga izdržati, a izdržat ćemo očuvanjem zdravstvenog sustava jer još uvijek 95 posto svih pozitivnih slučajeva koje smo imali od proljeća je s blažim simptomima, odnosno asimptomatski. U tom kontekstu ćemo predložiti određene mjere – rekao je župan.

Posavec je kazao i da su uspjeli na tržištu naći još dva respiratora koja će Županija kupiti za Županijsku bolnicu Čakovec.

– U ovome trenutku ih je dovoljno, ali ne znamo što će biti sutra ili za nekoliko dana – pojašnjava župan koji je poručio građanima:

Nema lijeka za Covid-19 koji možete kupiti u ljekarni, lijek je odgovornost.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinšćak rekao je da je u bolnici trenutno 57 pozitivnih osoba, od toga šest na respiratoru.

-Imamo 2,7 % pozitivnih djelatnika, čime za sada još uvijek samouvjereno možemo govoriti da je zdravstveni sustav žilav, snažan i da ćemo to sigurno prebroditi – rekao je Novinšćak te dodao kako zdravstveni sustav odgovorno tvrdi i komunicira sa svim građanima RH, ali i s političarima, da je vrijeme za neke druge poteze.

Joško Smilović iz Stručnog vijeća Županijske bolnice Čakovec istaknuo je da vijeće smatra da svi pacijenti čije zdravstveno stanje nije hitno, koji nisu onkološki pacijenti i čije nezbrinjavanje ne bi trebalo uzrokovati pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja, ne dolaze u bolnicu, a liječnici i drugo zdravstveno osoblje će se potruditi da, kada se situacija smiri, se svi oni na adekvatan način liječe.

-Dakle, samo hitne operacije i samo hitni pacijenti – rekao je Smilović.

Načelnik županijskog Stožera Josip Grivec rekao je da će nacionalnom Stožeru uputiti prijedloge novih mjera.

– Prošli puta je dobar dio bio preporuka. Nažalost, oni nisu tada uvažili ono što smo mi predlagali kao odluke, nego su bile preporuke, a znate da preporuka nema tu težinu kao odluka. Mi ćemo sada ponovno inzistirati na određenim odlukama – rekao je Grivec te pojasnio:

– Ograničavanje broja okupljanja, sportskih aktivnosti, grupnih sportova, osim onih koji su u višim ligama ćemo predložiti da se to zabrani. Vjerska okupljanja do 50 ljudi, isto i što se tiče kulture. Ovo ostala 20 osoba. Obiteljska koja je najteže kontrolirati u stanu ili kući, to bude preporuka.

m.furlan/sjever.hr 05.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.