Now Reading:
Digitalizacija logističkih procesa
Full Article 2 minutes read

Digitalizacija logističkih procesa

Razvoj Industrije 4.0 kao posljedicu ima i pojavu novih tehnologija koje u znatnoj mjeri mogu povećati učinkovitost i djelotvornost logističkih procesa. Budući da je cilj svake organizacije smanjivanje troškova odvijanja logističkih procesa, jedno od rješenja je digitalizacija, odnosno automatizacija.

Digitalizacija logističkih procesa podrazumijeva, između ostaloga, implementaciju senzora kao i supstituciju tj. stvaranje komplementarnog sustava čovjek – stroj u kojem je stroj u službi povećanja učinkovitosti čovjeka. Digitalizacija se posebno pokazala uspješnom u velikim skladišnim sustavima kroz koju su velike organizacije koje posluju na međunarodnoj razini kroz digitalizaciju i automatizaciju svojih logističkih procesa u znatnoj mjeri ubrzale komisioniranje, odnosno zaprimanje i otpremu paketa.

Međutim, osim digitalizacije i automatizacije skladišnih procesa, uvođenje senzora i informacijskih sustava u praćenje rada voznog parka. Na temelju prikupljenih informacija o performansama vozila unutar voznog parka kao i o prosječnoj potrošnji, opterećenosti rada motora, prosječnom vremenu koje je potrebno za utovar, istovar itd. Nadalje, velika većina organizacija koje se bave dostavom postavljanjem senzora, odnosno praćenjem paketa pomoću bar kodova, odnosno pomoću RFID tehnologije omogućuje kupcima paketa koji se transportira i korisnicima usluge transporta, praćenje paketa u realnom vremenu što može utjecati i na zadovoljstvo kupca i korisnika uslugom.

Budući da logistički proces ne podrazumijeva samo proces transporta, distribucije i skladištenja, potrebno je naglasiti kako je digitalizacija logističkog procesa determinirana kontekstom procesa tj. temeljnom djelatnosti organizacije. Dakle, logistički proces kao takav podrazumijeva svaki potporni proces kojim se osigurava normalno odvijanje temeljnog procesa. U ovisnosti o temeljnoj djelatnosti ovisi i potreba za osiguranjem potrebnih resursa. U praksi to znači da organizacije čija je temeljna djelatnost proizvodnja automobila na drugačijoj način digitalizira svoje logističke procese u odnosu na organizacije koje se bave pružanjem usluga.

Bez obzira o temeljnoj djelatnosti organizacije, digitalizacija podrazumijeva supstituiranje birokracije u procesu kao i što podrazumijeva upotrebu naprednih tehnologija temeljenih na Industriji 4.0, a koje podrazumijevaju upotrebu umjetne inteligencije za predviđanja i optimizaciju logističkog procesa, Internet stvari (IoT) za povezivanje i međusobnu komunikaciju između automatiziranih sustava što može rezultirati bržem obavljanju pojedinih aktivnosti.

sveuciliste sjever (1)

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/)

sjever.hr 03.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.