Now Reading:
Stričak se prisjetio srednjoškolskih dana i 5. kolovoza 1991. – uz niz još neobjavljenih fotografija
Full Article 2 minutes read

Stričak se prisjetio srednjoškolskih dana i 5. kolovoza 1991. – uz niz još neobjavljenih fotografija

XVII klasa Srednje škole za unutarnje poslove (Policijska akademija)

Saborski zastupnik Anđelko Stričak na svojem se Facebook profilu uz niz fotografija prisjetio svojih srednjoškolskih dana. Na to ga je, kako je napisao, ponukala neizvjesnost s kojom su ovih dana suočeni svi školarci.

„Svako vrijeme nosi svoje izazove, strahove i strepnje, ali i radost življenja. Danas smo suočeni s epidemijom koronavirusa, početkom devedesetih ratom, a što slijedi, samo Bog zna.

Vjerujem da je današnjim školarcima poprilično naporno prilagođavati se stalnim promjenama s kojima se nikad do sad nisu trebali suočavati – imaju nastavu pa nemaju, prate nastavu u školi pa je prate online…
Ovih dana, zbog sve te neizvjesnosti koju gledam i kod svojih školarki, prisjećam se srednjoškolskih dana, prekinutih praznika i 5. kolovoza 1991. Neizvjesnost koja se tada osjetila među nama ipak je bila puno drugačija nego ova danas. Naime, taj dan, svi mi punoljetni pitomci XVII klase pozvani smo u obranu naše domovine.

Ta vijest se među nama proširila brzinom munje i kroz dva-tri dana odazvali smo se svi, cijela klasa, i maloljetni i punoljetni. Kolovoz, rujan, listopad, proveli smo izvršavajući samo ratne zadaće, a od 4. studenog, uz to i školske. Bio sam raspoređen na jednocijevni protuavionski top. Izvršavanje ratnih zadaća bio je prioritet. Ako te zakačilo dežurstvo kod topa, bio si topđija, a tek potom van dežurstva školarac. I tako cijelu zimu, do sredine veljače 1992. No, za razliku od danas, tada su zime bile zime, hladne, sa snijegom. Noći i noći proveli smo na hladnoći, cvokoćući, čekajući zraku sunca da nas ugrije. To je bio naš izazov.

Te 1991. poginula su dvojica naših kolega, Marinko Palinić i Darko Bajto.
Kao uspomenu na to razdoblje, na svoje ratno-srednjoškolske kolege, objavljujem, dostupne mi, a nikad do sad objavljene ove fotografije”, napisao je Stričak.

Pogledajte fotogaleriju:

ak/sjever.hr

04.11.2020.

Input your search keywords and press Enter.